Urušavanje sloboda: mediji i prikrivena cenzura u Crnoj Gori

O publikaciji

Istraživači/ce CGO-a: Ana Vujošević, Vladimir Vučković

Godina izdanja: 2015.


U Crnoj Gori, prikrivena cenzura se primarno vrši kroz političku, diskrecionu i netransparentnu raspodjelu budžetskog novca i državne pomoći medijima. Nedostatak transparentnosti, mjerila i nepristrasnih procedura prilikom opredjeljivanja javnih fondova medijima proizvodi ozbiljne devijacije na medijskom tržištu, čime se poboljšava poslovanje jednih medija a dovodi u pitanje egzistencija drugih. Ovo je direktno povezano i sa tim da li ove medijske kuće prilikom izvještavanja o vladinim aktivnostima imaju podržavajući ili kritički pristup.

Medijska scena u Crnoj Gori je duboko i široko ispolitizirana. Oštra podjela na „podržavaoce“ i „kritičare“ državnih politika posebno je postala jaka posljednjih nekoliko godina. Takođe, kontinuirani su pokušaji da se uticaj jednog dijela medija u crnogorskoj javnosti ograniči. „Otvorena cenzura“ je uključivala nasilje nad novinarima – ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića, 27. maja 2004.godine, ostaje nerazjašnjeno, kao i većina napada na novinare i imovinu medija, što nesumnjivo izaziva autocenzuru među medijskim poslenicima koji se trude da opstanu.

U ovom izvještaju su opisane različite mjere za raspodjelu javnih sredstava medijima putem kojih politički akteri vrše kontrolu ili pritisak nad sadržajem i održivošću medija. Analizirani su i mehanizmi potencijalnog uticaja javnih institucija na uređivačke politike medija i dati primjeri zloupotrebe javnih sredstava radi manipulacije u izvještavanju medija a u cilju ostvarivanja partikularnih političkih interesa.