Ni Bratić nije smetalo što je Botica dopustio organizaciju DPS skupa u školi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe da su netačni navodi Slavice Stupić, v.d. direktorke Gimnazije u Kotoru, da CGO nije tražio razrješenje Veljka Botice, u slučaju kad je isti prekršio Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju.

Podsjećanja radi, CGO je odmah nakon održavanja predizbornog političkog skupa, tada predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, u sportskoj dvorani Školskog centra u Dobroti u Kotoru, održanog  4. aprila 2018.godine, uputio Inicijativu resornom ministru sa zahtjevom da razriješi Veljka Boticu direktorske funkcije zbog kršenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Tom prilikom su priloženi dokazi da su prostorije škole korišćene za stranačku promociju, a što je suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju.

Navedenom Inicijativom, CGO je tražio da se kazni i svaki direktor koji dozvoli zloupotrebu školskih ustanova u političke svrhe, nezavisno od toga koja je politička partija u školama održavala skupove. Dodatno, CGO je nakon ove inicijative podnio i niz urgencija za hitno postupanje, ali nadležno Ministarstvo nikada za to nije imalo sluha.

Takođe, važno je pomenuti da je tokom sastanka predstavnika CGO-a sa ministarkom Vesnom  Bratić, krajem decembra  2020. godine, CGO ukazao, između ostalih, i na ovaj neriješen slučaj zloupotrebe službenog položaja direktora, ali Bratić ga nije zbog ovog smijenila. Naime, do smjene Botice došlo je tek nakon usvajanja izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tokom „opšte smjene“ svih direktora obrazovnih ustanova, a na osnovu pogrešne primjene toga Zakona zbog čega je isto Ministarstvo sada zatrpano tužbama.

CGO cijeni da je uloga Prosvjetne inspekcije u procesu kontrole zakonitosti rada vaspitno-obrazovanih ustanova i njihovog osoblja izuzetno bitna. Na žalost, ni prethodne vlade nisu dosljedno poštovale odluke ovog organa, već su često pravili izuzetke kad su bili u pitanju puleni vlasti, a vidimo da se ta tendencija planira nastaviti. Nepoštovanjem odluka nadležnih organa se urušava institucionalni okvir, a to ne može biti u javnom interesu.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica