Nastava kontroverzne istorije za odgovorno obrazovanje

O publikaciji

Autori/ke: Marija Vujošević, Lazar Aranitović, Vukadin Nišavić, Filip Kuzman, Tatjana Šaletić, mr Vesna Kovačević, Violeta Stojkanović, Ljubica Vučinić, Ljiljana Bajčetić, Rade Vujović, Radomir Radonjić, Miloš Mrvaljević, Ana Vukosavović Ćetković, Milosava Mrdak-Mitrović, Zvezdana Lakić

Godina izdanja: 2022.


Više od dvije decenije nakon završetka konflikta na prostoru bivše Jugoslavije, u crnogorskom društvu, ali i obrazovnom sistemu, i dalje postoji određeni otklon ka redovnom i detaljnom predavanju ovih tema. Iako su lekcije koje govore o periodu 1991-2001. zastupljene u našem obrazovnom sistemu, već duže od deceniju, istraživanja sprovedena kod svršenih srednjoškolaca/ki, ali i nastavnika/ca, ukazuju da se o ovim temama ili ne predaje ili da se predaju samo osnovne informacije.

Uz to, u našem društvu postoji opšteprihvaćena norma da nije adekvatno govoriti o osjetljivim i kontroverznim temama, a i dalje su zastupljeni glasovi da je prerano govoriti o njima. Poređenja radi, 2022. godine će se navršiti 27 godina od kraja rata u Bosni i Hercegovini, a govoriti da se 1972. godine nije govorilo i učilo o Drugom svjetskom ratu je suludo.


Publikacija je dio aktivnosti projekta “Nastava kontroverzne istorije za odgovorno obrazovanje” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), a podržan je od strane Regionalnog projekta o ratnim zločinima (RWC), koji implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.