Reagovanje Koalicije za prava LGBTIQ+ OSOBA – RAVNOPRAVNO: Veliboru Markoviću nije mjesto u Komisiji

Reagovanje Koalicije za prava LGBTIQ+ OSOBA – RAVNOPRAVNO povorom medijskih navoda o predlaganju Velibora Markovića za člana Komisije za ispitivanje usklađenosti odredbi temeljnog ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore

Danas se više nevladinih organizacija obratilo predsjedniku države i Vlade povodom prijedloga da član Komisije za ispitivanje usklađenosti odredbi temeljnog ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore bude Velibor Marković, prepoznat po svojim homofobnim i mizoginim stavovima.

U nastavku je integralno pismo koje im je upućeno.

Uvaženi predsjedniče Crne Gore,
Uvaženi predsjedniče Vlade Crne Gore,

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog imenovanja advokata Velibora Markovića, u javnosti prepoznatog po kontinuirnom govoru mržnje prema LGBT osobama i ženama, za člana Komisije koja ima zadatak da ispita usaglašenost odredbi Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve sa pravnim poretkom Crne Gore.

Podsjećamo da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, 24. novembra 2020. godine, postupajući na osnovu prijava više nevladinih organizacija dao Mišljenje, u kojem je zaključeno da su objave advokata Markovića predstavljale govor mržnje, odnosno grubi oblik diskriminacije, i kojim mu je, pored ostalog, preporučeno da „uputi javno izvinjenje pripadnicima LGBTIQ populacije i zagovornicima njihovih prava“, a što je on odbio da učini.

Pored toga, Centar za ženska prava je, 27.7.2020. godine, Advokatskoj  komori Crne Gore podnio prijavu protiv advokata Markovića, zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike advokata. Prijavu je podržao značajan broj uglednih nevladinih organizacija uključenih i u koaliciju RAVNOPRAVNO. Nažalost, Advokatska komora ni nakon više urgencija nije reagovala na pomenutu prijavu, obesmislivši time odredbe pomenutog Kodeksa koje propisuju dužnost advokata da “pri obavljanju advokatske profesije, u drugim javnim aktivnostima i u privatnom životu, kada je ovaj dostupan uvidu i ocjeni javnosti, čuva ugled advokature i vlastiti ugled i da nastoji da doprinosi opštoj pravničkoj kulturi.”

Smatramo da je neophodno da u svim tijelima od javnog interesa, članovi i članice budu osobe od znanja i integriteta, koje svojim stavovima i djelovanjem stoje iza zvaničnih vrijednosnih određenja Crne Gore. Sve suprotno ovoj praksi obesmišljava naš evropski put i vrijednosti na kojima počiva demokratsko društvo.

Kako Velibor Marković u prethodnom periodu nije iskazao kajanje, niti uputio izvinjenje zbog govora mržnje, stava smo da ne treba da učestvuje u radu tijela od javnog interesa, jer jer to u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava i evropskim vrijednostima na koje se pozivate u svojim izjavama.

Organizacije članice Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO:

Asocijacija “Spektra”
Centar za ženska prava
Kvir Montenegro
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
ANIMA
Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)
SOS Podgorica
Akcija za ljudska prava