Festival UBRZAJ 2022 se danas otvara u Kotoru, a u Podgorici program donosi niz novih premijera

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 danas donosi novi niz premijera, uključujući i dokumentarni filma ŠEJLA uz prateću panel diskusiju nakon projekcije filma, u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, dok u Kinu “Boka” počinje kotorsko izdanje Festivala sa premijerom filma KORSET.

Program drugog dana počinje u 17h00, kada će publika u Crnogorskoj kinoteci imati priliku da pogleda četiri kratka dokumentarna filma nastala u okviru IPA Interreg Italija-Albanija-Crna Gora programa “RECON”, a čiji su autori iz Albanije i Crne Gore. Prvi film LIMUN i POMORANDŽE potpisuje mlada autorka Enxhi Noni, studentkinja sociološke i kulturne antropologije, koja kroz pripovjedačke uglove dotiče duboka pitanja egzistencijalne prirode. Od 17h30, na repertoaru je film ZAŠTO BAŠ TAKO? multimedijalne umjetnica Une Jovović, koja se fokusira na traumatičnu kolektivnu memoriju Albanaca pod totalitarnom vlašću komunističkog vođe Envera Hodže. Slijedi, od 18h15, još jedna istorijska priča PJESMA DNEVNO DRŽI RAT NA ODSTOJANJU u režiji Tamare Pavićević, koji osvijetljava albansku istoriju XX vijeka, ispričanu kroz poetski ugao izvanjca. Ovaj serijal zaključuje, od 18h40, eksperimentalni film EHO ILI PUTOVANJE HEROJA, albanskog reditelja Daria Harunija, koji se kroz jungianski pristup bavi odnosom religije i vjere tražeći način da pronađe jedinstvo ova dva polariteta.

Premijera dokumentarnog filma ŠEJLA u režiji Velibora Čovića, istaknutog crnogorskog novinara i autora čiji su filmovi prikazivani na međunarodnim filmskim festivalima, na programu je od 19h30.Šejla” je priča o devetnaestogodišnjoj djevojci, žrtvi femicida i još jedan u nizu primjera nefunkcionalnosti, sporosti i neblagovremenog djelovanja sistema. Film prati istinit događaj koji je snažno potresao crnogorsku javnost, a o značaju jačanja mehanizama prevencije i zaštite od nasilja nad ženama biće riječi i na pratećoj panel diskusiji.

Takođe, večeras se sa premijerom filma KORSET, austrijske rediteljke Marie Kreutzer, otvara kotorsko izdanje Festivala UBRZAJ u 18h00, u Kinu “Boka”. Ovaj film dolazi na UBRZAJ sa brojnim nagradama, uključujući nagradu sa ovogodišnjeg Kanskog festivala glavnoj glumici, Vicky Crieps, za briljantno izvođenje, zatim Srce Sarajeva za najbolju žensku ulogu sa Sarajevo film festivala, nagrada za najbolji film sa London film festivala, itd. Radnja prati život austrijske carice Elizabete, jedne od najmoćnijih vladarki 19. vijeka, i njenu borbu da odgovori standardima hiperbolizovane slike o njenoj ličnosti i ljepoti u javnosti. U Crnogorskoj kinoteci, KORSET je na programu od 21h00.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, opštine Kotor i Berane, KC „Nikola Đurković i KC Berane. Partneri su BELDOCS,Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, kroz sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2022 su: javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor, kao i E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

Jovana VUČERAKOVIĆ, asistentkinja na projektima