24 godine od ratnog zločina u Kaluđerskom lazu – SDT nastavlja stare prakse u marginalizaciji ratnih zločina

Povodom 24 godine od ratnog zločina u Kaluđerskom lazu, Centar za građansko obrazovanje (CGO) koristi priliku da pozove Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da, u skladu sa obavezama iz Strategije o istraživanju ratnih zločina, ali i zauzetog pristupa preispitivanja mnogih slučajeva iz prethodnog perioda, uzme u razmatranje i ovaj slučaj, a kako bi se konačno utvrdile sve okolnosti i činjenice i došlo do održivih optužnica i osuđujućih presuda.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo je u optužnici, podignutoj 30. jula 2008. godine, navelo da je 18. aprila 1999. godine, u mjestu Kaluđerski laz, ubijeno šest a ranjeno pet lica, a da je u drugim slučajevima koji su se odigrali od 18. aprila do 21. maja 1999. godine na više lokacija ubijeno još 11 lica. Sve žrtve su bile albanske nacionalnosti, a među njima je bilo i maloljetnih lica, žena i starijih osoba. Tužilaštvo je ovo kvalifikovalo kao ratni zločin i za isti optužilo osam lica.

Nakon sedam godina postupka i odbacivanja dijela optužnice svi optuženi su oslobođeni. Oko ovog zločina i dalje ima dosta nejasnoća jer su se prije, tokom i nakon postupka pojavile različite informacije o broju žrtava, vremenu ubistava i nezakonitom pomjeranju leševa žrtava. No, ostaje i činjenica da još niko nije odgovarao za ubistvo ljudi koji su pokušali da pronađu utočište u Crnoj Gori. To obavezuje SDT da adekvatno sprovede istragu i utvrdi sve činjenice iz ovog zločina.

Iako su napravljene određene promjene u SDT-u, na žalost, kad je riječ o ratnim zločinima ostaju stare loše prakse koje prati izostanak spremnost da se ovi slučajevi izvedu valjano i do kraja. CGO ukazuje da je upravo valjano procesuiranje ratnih zločina i jedna od ključnih obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava), odnosno da to Evropska komisija, takođe, procjenjuje u pristupnim pregovorima Crne Gore i EU. Dodatno, postoje i drugi obavezujući dokumenti, poput Memoranduma o razumijevanju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, o čijim rezultatima saradnje do danas SDT nije obavijestilo javnost.

CGO uvažava činjenicu da se pred crnogorskim tužilaštvom nalaze mnogi izazovi, ali pitanje neadekvatnog suočavanja sa ratnom prošlošću, koje kreće od utvrđivanja krivične odgovornosti, ne smije biti marginalizovano upravo radi stabilne budućnosti Crne Gore. Na to opominje i izrazito polarizovano i radikalizovano društvo, a što je jedna od posljedica i institucionalnog zanemarivanja ključnih procesa, poput suočavanja sa prošlošću. Međutim, kako ratni zločini ne zastarijevaju, još uvijek postoji šansa da SDT pokaže odlučnost i da, kroz konkretne optužnice, krene u uspostavljanje pravde za žrtve ratnih zločina, ali i za crnogorsko društvo.

U sklopu edicije o procesu suočavanja s prošlošću u Crnoj Gori, CGO je obradio slučaj Kaluđerski laz kroz kompilaciju dokumentacije iz procesuiranja pred crnogorskim pravosudnim organima.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava