Upoznavanjem sa vršnjacima i učenjem do interkulturalizma

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, od 26. do 30. aprila, organizovao Interkulturalni kamp za srednjoškolce u Kolašinu, u okviru projekta „Djelujem – mijenjam!“, koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Kroz intenzivni petodnevni program mladi su učili o prihvatanju i toleranciji, konceptu i posljedicama radikalizacije, značaju poštovanja različitosti bez obzira na lična svojstva, ali i kako da postanu aktivni u zagovaranju savremenog koncepta ljudskih prava. Rad je bio organizovan kroz interaktivne metode, uključujući kratka uvodna predavanja koja su pratile radionice, rad po grupama, igranje uloga, projekcije filmova, debate, simulacije i otvorene diskusije.

„Ovaj Interkulturalni kamp je jedinstvena priliku za mlade da razvijaju svoje interkulturalne kompetencije koje će im pomoći da se oslobode granica koje imaju u svom umu, poput predrasuda, stereotipa, itd. To je od velikog značaja za jačanje interkulturalnog identiteta crnogorskog društva, čiji su mladi ne samo pokretači već i nositelji, te da tako svoja znanja i vještine koje su stekli u ovom kampu prenesu na svoje vršnjake,“ navela je Hakile Resulbegoviq, psihološkinja i radioničarka na ovom programu.

Sličnog je stava i Boban Batrićević, istoričar i predavač na Interkulturalnom kampu. „Važno je razgovarati s mladima o istoriji upravo zbog interkulturalnog dijaloga. Utvrđivanje provjerljivih činjenica, primjena istorijske metodologije te donošenje ispravnog i heuristički osnovanog vrijednosnog suda pomaže realnijem sagledavanju prošlosti i štiti od falsifakata kojima su mladi sve izloženiji. Tako se mogu brisati nametnute granice u razmišljanju, spriječiti cvjetanje fabrikovane i paralelne istorijske svijesti koja šteti interkulturalizmu i često vodi u radikalizam, ksenofobiju i šovinizam,“ poručuje on.

„Obzirom da svaka kultura mora imati dodirnih tačaka sa drugom, kao manja sredina moramo imati razumijevanja, tolerancije i načina da prevaziđemo predrasude. Mladi u Crnoj Gori treba da rade na poboljšanju razumijevanja, na spoznaji svojih vrijednosti i vrijednosti drugih, kako bi živjeli u skladu, miru i ljubavi“ , naglašava Janko Babović, učenik drugog razreda Srednje mješovite škole u Andrijevici.

„Neznanje je glavni problem našeg društva. Interkulturalno društvo se gradi edukacijom i povećanjem znanja o svim kulturama koje sa nama žive. Da bi upoznali sebe – moramo upoznati druge jer zajedno možemo mnogo više!“, poruka je Amre Ramdedović, učenice drugog razreda Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana.

Interkulturalni kamp imao za cilj razvoj znanja i vještina intekulturalne komunikacije kod srednjoškolaca/ki, kao i umrežavanje mladih iz različitih dijelova Crne Gore, kroz izučavanje konstruktivnih i djelotvornih forma komunikacije, i ohrabrivanje mladih da izgrađuju veze sa vršnjacima/kinjama iz različitih etničkih i kulturnih sredina, utiču na promjene u svojoj školi i lokalnoj zajednici kroz afirmaciju vrijednosti i principa tolerancije i interkulturalizma.

Crna Gora je multikulturalno društvo, ali se interkulturalizam uči, opšti je zaključak Interkulturalnog kampa, uz razumijevanje mladih da su upravo i oni ti koji izgrađuju i njeguju interkulturalizam. Ovo je posebno važno jer nijesu svi jednako spremni da usvoje jednu od najznačajnijih maksima interkulturalizma – prihvatanje različitosti i manjina. Ključni uzrok tome se vidi u neinkluzivnosti obrazovnog sistema, neinformisanosti i neupoznatosti mladih sa pripadnicima manjinskih grupacija i naroda. S druge strane, uspjeh Interkulturalnog kampa jeste razvijanje spremnosti mladih da se informišu, da saznaju, da razmotre drugo mišljenje i da sopstveno preispitaju u svijetlu novih činjenica i saznanja, što pokazuje da interkulturalizam ima budućnost u Crnoj Gori i da mladi sa kojima se radi mogu da se odupru radikalizaciji.

Predavači i radioničari na Interkulturalnom kampu su bili stručnjaci iz oblasti interkulturalizma, ljudskih prava, akademske sfere, predstavnici nevladinih organizacija, građanski i omladinski aktivisti. Učesnici Interkulturalnog kampa su bili srednjoškolci različitog doba iz 17 crnogorskih srednjih škola i 10 crnogorskih opština i to: Bar, Podgorica, Plav, Bijelo Polje, Tivat, Andrijevica, Danilovgrad, Berane, Nikšić i Ulcinj. Interkulturalni kamp je uspješno završilo 27 srednjoškolaca/ki: Erna Karalić, Armin Čokrlija, Najda Hodžić, Ena Bučan, Tarik Idrizović, Fikret Krcić, Nikola Bošković, Junuz Canović, Armend Redžematović, Amra Ramdedović, Nemanja Dragović, Bojana Marinković, Janko Babović, Vasilije Đurković, Katarina Ivanović, Tarik Prekić, Jovan Backović, Andrija Jovanović, Andrijana Šćepanović, Tamara Adžić, Anja Mićanović, Tara Kovačević, Jovan Joksimović, Elena Vitić, Anđela Ivanović, Tamara Tujković, i Kalina Gredo.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u