VDT da izda uputstvo tužiocima oko slučajeva izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je uputio vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Tatjani Begović, Inicijativu za davanje uputstva opšteg karaktera u postupanju tužilaca prilikom izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje koja su definisana čl. 370 Krivičnog zakonika Crne Gore. Cilj te inicijative je da se institucionalno utiče na senzibilizaciju tužilaca u dijelu opasnosti koje nosi ovo krivično djelo, kao i da se uspostavi praksa efikasnog, ujednačenog i neselektivnog postupanja u odnosu na ovakve slučajeve.

U prilog neobjašnjivo nejednakom postupanju, CGO je ukazao na skorašnji slučajeve Miloša Ostojića, sada već bivšeg predsjednika Revizorskog odbora Luke Bar, i Ognjena Femića, sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Naime, u slučaju Ostojića i njegovih objava na socijalnim mrežama reakcija tužilaštva bila je brza i adekvatna, a sasvim suprotna u slučaju sveštenika Femića zbog teksta “Ujedinjenje ili ukrajinizacija” na IN4S portalu.

CGO je na stanovištu da jednak pristup i pravovremenost u postupanju u svim slučajevima mogu ograničiti i rastući govor mržnje u javnom prostoru. Na drugoj strani, različito postupanje tužilaštva ne doprinosi jačanju vladavine prava, a ni multikulturalnosti i građanskom konceptu države Crne Gore.

Zajedničko za gore navedene slučajeve, ali i neke druge, jeste da su pokrenuti tek posle pritiska javnosti. Mediji i nevladine organizacije koje su budni na ove pojave ne smiju u tome biti usamljeni, a državne institucije, naročito tužilaštvo, ne smije reagovati tek nakon pritiska javnosti i to selektivno, već proaktivno i neselektivno, a što bi moglo imati i preventivni karakter umjesto sada podsticajne klime za razvoj nacionalne i vjerske mržnje.

CGO podsjeća i na zabrinjavajući podatak, iz istraživanja o multikulturalizmu, koje je sprovedeno uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, da oko 60% ispitanika smatra da je većina incidenata, kojima javno svjedočimo u društvu posljednje dvije godine, dominantno motivisana vjerskom i etničkom netrpeljivošću.

CGO izražava uvjerenje da će v.d. VDT ovo pitanje prioritetno razmatrati i u okvirima svojih nadležnosti preduzeti mjere i radnje kako tužilaštvo selektivnim postupanjem ili profesionalnom nezainteresovanošću ne bi doprinosilo opasnoj klimi polarizacije u kojoj nesanksionisan govor mržnje postaje praktično svakodnevnica.

 Vasilije Radulović, saradnik na programima