Digitalni aktivizam protiv govora mržnje

O publikaciji

Autorke: Željka Ćetković, Maja Marinović, Marlena Ivanović

Godina izdanja: 2023.


LGBTIQ+ osobe u Crnoj Gori, kao jedna od najmarginalizovanijih grupa, često su mete govora mržnje, nasilja i diskriminacije. Online prostor je dodatno proširio takvo štetno ponašanje, pružajući nove dimenzije ljudima da pišu i dijele bilo koji sadržaj, a što prati i kod pojedinih „hrabrost“ da diskriminišu i napadaju osobe ili grupe lica koje su drugačije, pogotovo po pitanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Ekspanzija društvenih mreža i online platformi donijela je i porast govora mržnje, nasilja i cyberbullying-a dajući vjetar u leđa nasilnicima, ali istovremeno omogućavajući i čuvanje dokaza o ovim nedjelima za procesuiranje nadležnim organima.

Analiza pristupa pravdi za LGBTIQ+ osobe, koju je publikovala Crnogorska LGBTIQ asocijacija Queer Montenegro, bilježi da se od 142 prijave upućene Upravi policije po osnovu diskriminacije LGBTIQ+ osoba, u periodu od 2019. do 2022. godine, 139 (97,89%) odnosilo na uvredljive komentare na račun LGBTIQ+ osoba na društvenim mrežama.


Priručnik je dio projekta „Zajedno protiv predrasuda!“ koji Centar za građansko obrazovanje (CGO) sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.