Rasprodata premijera filma Mamula All Inclusive na SFF

Regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, izazvala je ogromno interesovanje posjetilaca Sarajevo Film Festivala 2023, pa je projekcija, održana u okviru programa programa Suočavanje sa prošlošću u Cineplexx-u, bila unaprijed potpuno rasprodata.

Osim što se za projekciju tražila karta više, film je, kako se čini po reakcijama publike, opravdao i njihova visoka očekivanja. Na to ukazuje i prateća diskusija koju je moderirao danski filmski kritičar Tue Steen Muller, a na kojoj su učestvovali autor Reljić, glavni producent Dragan Gmizić i, ispred manjinskog producenta CGO-a, Daliborka Uljarević. 

Kroz brojna pitanja zainteresovane publike, autor i producenti su objasnili genezu razvoja ideje za ovaj film, ali i brojne poteškoće sa kojima se filmska ekipa suočavala tokom skoro sedam godina rada.

Bilo mi je jako važno ući u cijeli taj proces čim sam čuo za priču. Prateći ga godinama, imao sam priliku da vidim društvene, političke i lične transformacije koje je nosilo pretvaranje nekadašnjeg koncentracionog logora u elitni resort. Bilo je mnogo dobrih ideja da se to mjesto potpuno drugačije uredi, ali je odlučeno da ne budu prihvaćene i očito su prevagnuli neki pojedinačni interesi na štetu žrtava i sjećanja na njih”, kazao je Reljić.

Čim sam čuo za ideju o filmu nisam imao dileme da treba da uđem u taj projekat, iako je vremenski okvir za prva snimanja bio jako brz i nismo imali nikakvih sredstava, pa je sve počelo pozajmicom. Veoma nam je značajna podrška bila Filmskog centra Srbije i, naravno, Al Jazeera Balkans, koja je kasnije ušla u koprodukciju s nama, kao naš stari partner,” objasnio je Dragan Gmizić.

Vlasti se mijenjaju, ali neke stvari ostaju, na žalost, konstanta. Jedna od njih je i njihova ograničenost u poštenom suočavanju sa prošlošću i čuvanju sjećanja na žrtve, ali i jasnom ukazivanju na pogubne ideologije koje su društva vraćale unazad. Mamula, kao antifašističko stratište, imala je svoj eurski izraz za prethodnu vlast. Ogromnu cijenu kao društvo već plaćamo i plaćaćemo je dugo“, zaključila je Daliborka Uljarević.

Ovoj projekciji prisustvovali su i članovi porodice Iva Markovića, glavnog junaka filma Mamula All Inclusive, koji je umro prošle godine a kojeg je filmska ekipa pratila šest godina.

Dokumentarni film Mamula All Inclusive realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core DoxCentra za građansko obrazovanje (CGO). Dodatno, upravo je ideja o filmu predstavljena na Sarajevo Film Festivalu, u okviru True Stories Market, 2017. godine od strane predstavnika CGO-a.

Crnogorska premijera dokumentarnog filma Mamula All Inclusive biće organizovana u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, koji organizuje CGO, a tradicionalno počinje 10. decembra.

Milica Zindović, PR Festivala UBRZAJ