Poslodavci učili o socijalnom preduzetništvu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas, 23. januara 2024. godine, u Podgorici, trening izgradnje kapaciteta za poslodavce kod kojih će biti zapošljeno deset mladih ljudi, koji su prethodno prošli obuku u oblasti komunikacionih vještina, upravljanja projektnim ciklusom i socijalnog preduzetništva. Ovaj program je dio projekta YouthJobLink – povezivanje mladih i socijalnih preduzeća, koji CGO sprovodi uz podršku Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija Vlade Crne Gore, sa ciljem da unaprijedi konkurentnost mladih na tržištu rada i poboljša njihovu zapošljivost.

Kako bi kapaciteti poslodavaca bili analizirani, a posebno za mogućnosti mentorisanja mladih, održan je i poseban program za poslodavce na kojem je učestvovalo 20 njihovih predstavnika. Oni su, sa stručnim konsultatkinjama, analizirali svoje kapacitete i identifikovali načine unaprijeđenja kompetitivnosti i održivosti sa fokusom na socijalno preduzetništvo. Dodatno, dobili su određena znanja i vještine i u oblasti poslovanja u javnom interesu i radu sa ranjivim grupama.

Planirano je da kod tih poslodavaca bude zapošljena po jedna mlada osoba, na period od šest mjeseci, tokom kojih će od strane poslodavaca biti pružana mentorska, a od strane CGO-a tehnička podrška.

“Razvijanje kapaciteta socijalnih preduzeća i organizacija sa socijalnom dimenzijom poslovanja je važno zato što doprinosi održivom ekonomskom rastu i smanjenju socijalnih nejednakosti i siromaštva u zemlji. U tom procesu ključnu ulogu mogu imati mladi, jer svojim inovativnim idejama i pristupu modernim tehnologijama mogu unaprijediti postojeće poslovne modele. Istovremeno, jača se socijalni kapital zemlje, jer mladi ljudi lakše  prepoznaju probleme u zajednici, ali i traže adekvatna, socijalna i ekonomski efikasna rješenja” ukazuje Lidija Brnović, konsultatkinja za tržište rada i jedna od trenerica.

“Društveno odgovorno poslovanje je odgovornost preduzeća za uticaj koji ima na društvo. To ne treba biti pitanje izbora, nego način sveukupnog poslovanja – to je neminovnost, ako želite živjeti i raditi. Preduzeća se sastoje od ljudi, i jedino što preduzeća trebaju raditi da bi bila društveno odgovorna jeste da se ponašaju onako kako se menadžeri i zaposleni ponašaju doma, u odnosima sa svojim porodicama i bliskim ljudima.” naglašava Dejana Ponoš, direktorka preduzeća Arhimed i jedna od trenerica. “U privatnom životu vodimo računa o svom okruženju, logično je da isto radimo i u poslovnom životu, da budemo odgovorni, transparentni, da poštujemo tuđe mogućnosti i potrebe, da omogućimo svima pravo na rad i učešće na tržištu rada,” podvlači ona.

“Cilj socijalnog preduzetništva, iako i dalje kao takvo nije pravno prepoznato u našem zakonodavstvu, jeste da se određeni biznisi razvijaju kroz razvoj različitih kapaciteta, prije svega ljudskih. U tom dijelu, zapošljavanje mladih u okviru ovakvog preduzeća omogućava im edukacije i razvoj različitih vještina ne samo kroz prizmu biznisa, već poslovanje po principima koji vode račune o ljudima i njihovim kapacitetima i znanjima”, ocijenila je Lepa Žunjić, izvršna direktorka socijalnog preduzeća Kreativa Lab iz Podgorice, i jedna od učesnica treninga.

“Važno je da nevladine organizacije preuzmu ulogu socijalnih preduzeća zbog njihove orijentacije ka društvenom uticaju i rješavanju problema u zajednici. Mladi bi morali biti svjesni ove važnosti kako bi podržali, učestvovali i doprinijeli ovom pozitivnom trendu,” navodi Nardi Ahmetović, izvršni direktor Centra za afirmaciju RE populacije – CAREP iz Nikšića, jedan od učesnika treninga. “Međutim, trenutno, mladi nijesu dovoljno upoznati s pojmom i značajem socijalnog preduzetništva, što ukazuje na potrebu za jačanjem njihove svijesti i uključivanjem u ovu društveno odgovornu praksu,” zaključuje Ahmetović.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo