22 NVO u pismu Vrhovnom državnom tužiocu ponovo apeluju na obustavu prekršajnog postupka protiv istoričara Bobana Batrićevića

Danas su 22 nevladine organizacije apelovale na Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Milorada Markovića, da stane u zaštitu slobode izražavanja i naloži obustavljanje prekršajnog postupka koji je državna tužiteljka Snežana Šišević pokrenula protiv Bobana Batrićevića, autora kolumne „Torokanje po metodologiju i Đaonikiju” objavljene na portalu Antena M. NVO upozoravaju da ovaj prekršajni postupak vraća „verbalni delikt” u crnogorsku praksu i ugrožava slobodu izražavanja neprimjereno državi koja je članica Savjeta Evrope i pretenduje na članstvo u Evropskoj Uniji.

Pismo iste sadržine, koje je prethodno upućeno v.d. Vrhovnog državnog tužioca Tatjani Begović ostalo je bez odgovora, dok je sporni prekršajni postupak u međuvremenu nastavljen.

U pismu je VDT Marković zamoljen da ispita i razloge za formiranje predmeta od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici protiv autora teksta Miljana Vešovića „Kako počinje građanski sukob u Crnoj Gori?” i urednika portala Antena M, Darka Šukovića, jer ni taj tekst ne sadrži elemente bilo kog krivičnog djela ili prekršaja i zaštićen je slobodom izražavanja, stav je NVO.

Više detalja u pismu koje je dostupno ovdje.

Akcija za ljudska prava (HRA)
Asocijacija Spektra
Centar za demokratsku tranziciju (CDT)
Centar za građanske slobode (CEGAS)
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG)
Centar za monitoring i istraživanje (CeMI)
Centar za obuku i obrazovanje Crne Gore
Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
Centar za ženska prava (CŽP)
Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA
Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro
Crnogorski PEN centar
Crnogorski ženski lobi
Crnogorsko filološko društvo
Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG)
ERA – Savez za jednaka prava LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu i u Turskoj
Institut za medije Crne Gore
Juventas
Media centar
PRIMA