Finansije političkih partija kroz izvještaje DRI

Centar za građansko obrazovanje (CGO) analizirao je izvještaje Državne revizorske institucija (DRI) o reviziji godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja političkih partija i grupa građana za 2020, 2021. i 2022. godinu, u dijelu ocjene finansijske revizije i revizije pravilnosti rada političkih subjekata.

Analizom su obuhvaćena 33 izvještaja za 30 političkih partija i grupa građana koji su dostupni na sajtu DRI: Pokret Evropa sad (PES), Demokratski savez albanaca (DSA), Pokret za Pljevlja, Radnička partija (RP), Socijalisti Crne Gore, Demokratska srpska stranka (DSS), GP URA, Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska partija socijalista (DPS), Grupa birača „Miodrag Daka Davidović – Narodni pokret“, Prava Crna Gora, Liberalna partija (LP), Ujedinjena Crna Gora (UCG), DEMOS, Pokret za promjene (PzP), FORCA, Biram Crnu Goru, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača „Goran Božović“, Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratska narodna partija (DNP), Grupa birača „Arsenal za Tivat“, Albanska alternativa (AA), Demokratska partija (DP), Grupa birača „Tivatska akcija“, Socijaldemokrate Crne Gore (SD), Bošnjačka stranka (BS), Demokratska Crna Gora (Demokrate) i Socijaldemokratska partija (SDP).

DRI je objavila 10 izvještaja za isto toliko političkih subjekata kao rezultat kontrole njihovih finansije za 2022. godinu. Najgore ocijenjeni su Demokratski savez Albanaca sa duplim negativnim mišljenjem i PES sa uslovno-negativnim mišljenjem. Dalje, uslovno – pozitivno mišljenje dobile su dvije partije (GP URA i Radnička partija), a pozitivno-negativno mišljenje tri grupacije (Pokret za Pljevlja, NSD i Grupa birača „Miodrag Daka Davidović – Narodni pokret“. Najbolje ocijenjeni, sa duplim pozitivnim mišljenjem, su Socijalisti Crne Gore, DSS i DPS.

Finansije iz 2021. godinu DRI je kontrolisala za 12 političkih subjekata, a najgore ocijenjena za tu godinu bila je Stranka pravde i pomirenja sa duplim negativnim mišljenjem državnih revizora. Po dvije partije dobile su uslovno – negativno mišljenje (UCG i PzP), a pozitivno-negativno mišljenje (DNP i Prava Crna Gora). Uslovno – pozitivno mišljenje dobilo je pet partija (LP, DEMOS, Biram Crnu Goru, HGI i SNP). Na drugoj strani, najbolja mišljenja za tu godinu  – duplo pozitivno – dobili su FORCA i Grupa birača „Goran Božović“.

Dalje, 2020. godinu DRI je provjerila kroz finansije 11 političkih subjekata. Najbolje ocijenjeni za tu godinu, sa duplim pozitivnim mišljenjem, bili su Demokrate i DPS, a najgore ocijenjeni, sa uslovno-negativnim mišljenjem, Grupa birača „Arsenal za Tivat“ i BS.  Uslovno-pozitivno mišljenje dobili su SDP i SD, a duplo-uslovno GP URA i Grupa birača „Tivatska akcija“. Tri partije su dobile pozitivno – negativno mišljenje (AA, DP i NSD).

Zbirno gledano za ove tri godine, DRI je kroz 33 izvještaja za političke subjekte, ukupno dala dva dupla negativna mišljenja i sedam duplih pozitivnih mišljenja. Takođe, dala je dva dupla uslovna mišljenja, pet uslovno-negativnih mišljenja, osam pozitivno – negativnih mišljenja i devet uslovno – pozitivnih mišljenja.

Osvrt na ove dokumente napravljen je kroz progam CGO-a podržan kroz Core grant regionalni projekat SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost autora i ne odražava nužno stavove CPCD, CRPM, IDM i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Nikola Đurašević, asistent na programima