Transparentost treba da bude prioritet institucija

Promocija principa transparentnosti, integriteta i sprječavanja sukoba interesa treba da bude prioritet u rukovođenju i planiranju strateškog razvoja institucija, uključujući i one iz zdravstva, istaknuto je na treningu o mehanizmima suzbijanja korupcije koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas organizovao za 24 predstavnika/ce zdravstva.

Tokom treninga, učesnici/ce su se detaljno upoznali sa antikorupcijskim politikama, uključujući planove integriteta, zaštitu zviždača, sukob interesa, razumijevanje i upravljanje rizicima, imovinske kartone. Cilj je da stečena znanja budu primjenjiva u radu, čime će se ojačati ova ključna komponenta funkcionisanja svih institucija.

„Smatram da je ovaj trening bio izuzetno koristan za rad i buduće funkcionisanje u Kliničkom centru Crne Gore. Najkorisniji dio treninga za mene je bio onaj koji se odnosi na donošenje i sprovođenje plana integriteta. Stečena znanja će značajno doprinijeti poboljšanju radnih odnosa i ukupne transparentnosti u našem Centru, jer je trening pružio praktične alate, a što će dugoročno poboljšati naše operativne standarde i povjerenje javnosti“, ocjenjuje Nikola Rakočević, menadžer integriteta u Kliničkom centru Crne Gore.

„Trening o mehanizmima za suzbijanje korupcije od izuzetnog je značaja za sve institucije u javnom sektoru, a naročito u oblasti zdravstva. Promocija principa transparentnosti, integriteta i sprječavanja sukoba interesa treba da bude prioritet u rukovođenju i planiranju strateškog razvoja institucija sistema“, smatra Mira Kontić, zamjenica direktorke Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

„Informacije koje smo dobili bile su izuzetno korisne, posebno u vezi sa sukobom interesa i prijavom imovinskog stanja. Predavači/ce su bili jasni i precizni u izlaganju, što je značajno doprinijelo našem razumijevanju ovih važnih tema“, navodi Mirjana Varagić, direktorica Doma zdravlja u Bijelom Polju.

Današnji trening treći je u nizu od planiranih pet obuka za javne funkcionere iz pet ključnih oblasti (obrazovanje, zdravstvo, lokalna uprava, bezbjednost i pravosuđe).

Cilj ovih treninga je povećanje stepena informisanosti, unaprijeđenje procesa planiranja i sprovođenja antikoruptivnih politika od strane javnih funkcionera, a uz poštovanje etičkih standarda.

Trening je organizovan u okviru projekta PAKT protiv korupcije (Partnerstvo protiv koruptivnih tendencija), koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Maja Marinović, saradnica na programima