Majkama Srebrenice biće uručena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

U okviru Sarajevskog plenuma, koji organizuju Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN US), danas će biti dodijeljena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava udruženji Majke Srebrenice.

Ova nagrada predstavlja priznanje za neumornu posvećenost Majki Srebrenica borbi za pravdu, istinu i ljudska prava. Njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv. Posebno želimo istaknuti njihovu ključnu ulogu u međunarodnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjavima u Srebrenici, čime su značajno doprinijeli globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina, stoji u obrazloženju nagrade.

ADD, CGO i FPN ocjenjuju da je borba Majki Srebrenice za pravdu i istinu ne samo osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Takođe se naglašava da njihova djelatnost kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.

Dodjela nagrade će se održati tokom drugog dana Sarajevskog plenuma Quo vadis, Balkan?, jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja istaknute organizacije civilnog društva, stručnjake i aktiviste koji se bave temom demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Sarajevski plenum su juče popodne otvorili na Fakultetu političkih nauka prof. dr Sead Turčalo, dekan FPN US, Balša Božović, izvršni direktor ADD-a, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, i Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan (EFB) koji je i podržao ovo izdanje plenuma.

Maja Marinović, saradnica na programima