Zakon o slobodnom pristupu informacijama je važan alat za rad NVO sektora

Efikasna primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama veoma je važna za rad nevladinog sektora, pa je neophodno i dobro znanje u sektoru o svim aspektima ovog procesa kako bi se zakonske odredbe mogle koristiti, ocijenjeno je nakon dvodnevne obuke koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) ogranizovao 23. i 24. jula, u Podgorici za 16 predstavnika organizacija civilnog društva.

Cilj obuke je bio jačanje kapaciteta učesnika/ca u korišćenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i podizanje svijesti o značaju transparentnosti rada državnih organa. U tom okviru, učesnici/e su imali priliku da se upoznaju detaljno sa pravnim okvirom koji reguliše slobodan pristup informacijama, kako na međunarodnom, tako i na nivou Crne Gore, i njihovim pravima na pristup informacijama koje posjeduju organi vlasti. Takođe, upoznati su sa praktičnim aspektima primjene zakona, uključujući pisanje zahtjeva za slobodan pristup informacijama i žalbi AZLP-u. Dodatno, fokus je bio i na zloupotrebi prava na slobodan pristup informacijama.

Mirsada Suljević, kontrolorka u Odsjeku za slobodan pristup informacijama Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) i jedna od predavačica u ovom program naglašava važnost Zakona o slobodnom pristupu informacijama kao jednog od ključnih alata za građane i građanke u borbi protiv nezakonitih postupaka i propusta u radu organa vlasti.Ovaj Zakon omogućava građanima uvid u rad državnih organa, a što treba da vodi i povećanoj odgovornosti tih organa prema javnosti,” istakla je Suljević, dodajući da AZLP, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano radi na unaprijeđenju transparentnosti i odgovornosti državnih organa.

Suljević je pojasnila da AZLP utvrđuje činjenično stanje kada se uloži žalba, te da organi vlasti moraju biti proaktivni u objavljivanju informacija na svojim sajtovima. “Proaktivnost u objavljivanju informacija smanjuje potrebu za podnošenjem novih zahtjeva i suvišnim upitima, a cilj je da građani u svakom trenutku imaju pristup svim relevantnim informacijama, bez potrebe za dodatnim procedurama”, naglasila je Suljević.

Damir Suljević, saradnik na programima u CGO-u je, takođe, bio jedan od predavača.

„Na ovu obuku sam se prijavio kako bih saznao kako na što kvalitetniji način pripremiti zahtjev za slobodan pristup informacijama i žalbu za ALZP. Obrađen je veliki broj tema, ali posebno bih izdvojio dio koji je vezan za to na koje načine se ostvaruje pristup informacijama. Predavači su bili koncizni i prenijeli su nam dosta važnih informacija, što ovaj program čini veoma korisnom i vjerujem da usvojeno znanje mogu primijeniti u praksi“, ističe Miljan Mihailović, student master studija na Humanističkim studijama i potpredsjednik MAPSS-a.

Najzanimljiviji mi je bio dio koji se ticao toga kako uputiti zahtjev institucijama. Obuka je bila vrlo korisna, inspirativna i kroz praktične vježbe stekla sam vještine analiziranja i pisanja zahtjeva. Predavači su nam na profesionalan način približili temu i razjasnili nedoumice”, dijeli svoje utiske i Anastasija Palević iz NVO Juventas.

Trening je dio projektaTransparentni organi – informisano građanstvo”, koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva javne uprave.

Itana Gogić, asistentkinja na projektima