Javni poziv za trening o primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama za predstavnike/e lokalnih samouprava

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

raspisuje

JAVNI POZIV

za trening o primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama za predstavnike/e lokalnih samouprava

Cilj ovog treninga je da se predstavnici/e lokalnih samouprava dodatno osnaže u dijelu primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i za lakše adresiranje izazova sa kojima se suočavaju u ovom dijelu svojih nadležnosti i obaveza u svakodnevnom radu.

Tri dvodnevne obuke biće organizovane za ukupno 50  predstavnika/ca lokalnih samouprava iz svih opština Crne Gore po sljedećem rasporedu:

  • 09. i 10. septembar 2024. godine za sjeverni region;
  • 25. i 26. septembar 2024. godine za centralni region;
  • 09. i 10. oktobar 2024. godine za južni region.

Tokom obuke, učesnici/e će imati priliku da steknu nova ili unaprijede postojeća znanja za primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa posebnim osvrtom na uređenje sajta i objavljivanje podataka. Obuka će biti kombinacija osnovnog i naprednog nivoa poznavanja materije i obuhvatiće čitav ciklus instituta slobodnog pristupa informacijama, uključujući relevantno zakonodavstvo, procedure i standarde, kao i najbolje prakse u vezi sa proaktivnim objavljivanjem podataka, kako bi mogli primijeniti najefikasnije strategije u svom radu.

Kroz interaktivna predavanja, radionice i studije slučaja, učesnici/e će imati priliku da steknu praktične vještine za efikasno i pravilno postupanje sa zahtjevima za slobodan pristup informacijama, kao i da razviju kapacitete za transparentno i odgovorno vođenje ove oblasti. Obuke će omogućiti i razmjenu iskustava i znanja među učesnicima/cama, što će dodatno obogatiti njihovo razumijevanje.

Rokovi za prijave 5. septembar (za sjeverni region), 18. septembar (za centralni region) i 2. oktobar (za južni region).

Prijave se šalju elektronskim putem na info@cgo-cce.org.

Trening je dio projekta „Transparentni organi – infromisano građanstvo”, koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva javne uprave.