RTCG ponovo partner Festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj”

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će po četvrti put organizovati Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“, sa još raznovrsnijim i kvalitetnijim programom. Odličan odziv publike i zainteresovanost prvenstveno mladih ljudi da na ovaj način uče o ljudskim pravima je ohrabrio CGO da nastavi sa ovim projektom i dalje ga programski i tehnički unaprijedi. U tom pravcu, CGO je danas potpisao novi Ugovor o saradnji sa javnim servisom RTCG.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Rade Vojvodić, generalni direktor RTCG-a potpisali su ugovor koji je nastao kao izraz razumijevanja obje strane da je u doprinosu uspostavljanju kulture ljudskih prava neophodna intezivna komunikacija i saradnja svih zainteresovanih strana, a posebno medija i nevladinih organizacija, koji pored institucija značajno mogu uticati na unaprijeđenje ovog okvira.

Na osnovu ugovora RTCG će posvetiti punu medijsku pažnju i obezbijediti zastupljenost Festivala u svojim redovnim informativnim i drugim programima, producirati festivalske hronike tokom trajanja Festivala, emitovati promotivni spot, učestvovati u radu Savjeta Festivala preko svog predstavnika/ce i pomoći u drugim vezanim aktivnostima organizacije ovog jedinstvenog Festivala u Crnoj Gori. CGO će predstaviti RTCG u promotivnom materijalu koji izdaje Festival, dati eksluzivna prava intervjua s gostima Festivala i televizijska prava za RTCG za 5 filmova.

Podrškom Festivalu filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ RTCG doprinosi razvoju svoje misije javnog servisa i oblikovanju kulture ljudskih prava, pomažući napore civilnog društva da promoviše toleranciju i razumijevanje modernog koncepta ljudskih prava.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu. Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar). Podgoričkoj publici biće predstavljen, i ove godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) bogat program sjajnih filmova novije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta

Nikola Đonović, koordinator programa