Što je bio smisao ustavnih promjena?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da je izbor kandidata za Ustavni sud od strane Ustavnog odbora direktno u suprotnosti sa duhom ustavnih amandmana koji su usvojeni u julu 2013, kao dio obaveza koje država Crna Gora ima u procesu pristupanja EU.

U Izvještaju o napretku za 2013. koji je sačinila Evropska komisija, usvajanje ovih amandmana je pozdravljeno uz ocjenu da isti jačaju nezavisnost pravosuđa kroz smanjenje političkog uticaja na imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, kao i kroz transparentnije i na zaslugama zasnovane procedure. No, upravo je proces izbora sudija Ustavnog suda koji se privodi kraju u cjelosti obesmislio ovu pohvalu Evropske komisije. Mediji su već izvjestili o partijskom dogovoru čiji je rezultat da su sve političke grupacije u Skupštini dobile po «svog sudiju». Na taj način, poslata je poruka i onom malom broju nezavisnih kandidata koji su povjerovali da počinje proces korjenitih reformi da se ništa zapravo ne mijenja, a da osnovna kvalifikacija ostaje partijska pripadnost ili partijske veze.[:]… »

Država svojim nečinjenjem ohrabruje nasilje nad novinarima

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje posljednji, sinoćni, napad na redakciju «Vijesti», koji je mnogo opasniji nego prethodni slični i po ko zna koji put poziva nadležne državne organe da konačno svoj posao počnu raditi profesionalno i da stvore uslove u kojima mediji koji kritikuju Vladu i njima bliska lica neće biti životno ugroženi zbog takvog svog rada.

CGO cijeni da je ovo do te mjere zabrinjavajuća poruka za Crnu Gora da ista može uticati na usporavanje procesa pregovora sa Evropskom unijom, što je možda nekom u Vladi i cilj. Nasilje eskalira zbog očigledne nespremnosti i ograničenosti nadležnih organa da u jednoj opsežnoj i efikasnoj akciji dođu do rezultata u istrazi štiteći bezbijednost novinara i njihovih redakcija. Time ih oni pretvaraju u mete, a sama Vlada, Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije postaju svojim nečinjenjem direktni saučesnici.

CGO smatra da ovo nije samo napad na redakciju «Vijesti» već i na sve one koji su neistomišljenici režima i koji slične vrste pritisaka mogu očekivati u nastupajućem periodu u različitim formama. Klima se sistemski stvara od strane vladinih organa, njima bliskih moćnika iz političkog i kriminalnog miljea, potpomugnuta podobnim medijima i NVO-ima kako bi se svi oni koji imaju hrabrosti da kontinuirano kritički promišljaju ili dovoljno zastrašili ili u potpunosti onemogućili da obavljaju svoj posao. [:]… »

Održana panel diskusija – Kako možemo afirmisati prava marginalizovanih grupa? – odjeci Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013 –

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas panel diskusiju na temu Kako možemo afirmisati prava marginalizovanih grupa? – odjeci Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013.

Panel diskusiju je otvorila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, koja je ujedno i moderirala razgovorom, osvrnuvši se na Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013, koji je održan po četvrti put od 17-20. decembra 2013. u Crnogorskom narodnom pozorištu. Ona je govorila o pluralizmu napora civilnog društva da ljudska prava marginalizovanih grupa postavi na društvenu agendu. “Upravo kroz Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ mi promovišemo univerzalnost i uzročnost stanja ljudskih prava na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Filmovi približavju iskustva raznih državnih i društvenih uređenja, upozoravajući, edukujući i promovišući potrebu borbe za ljudska prava. Umjetnost je univerzalni jezik, univerzalna vrijednost, baš kao i ljudska prava, pa bih bila sklona da kažem da borba za ljudska prava postoji koliko i umjetnost – odnosno da ih je nemoguće odvojiti, te samim tim ovaj Festival ima poseban značaj za afirmaciju ljudskih prava u Crnoj Gori”, podvukla je Uljarević.
panel10[:]… »

Odjeci Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Kanadska ambasada vas pozivaju na panel diskusiju:

Kako možemo afirmisati prava marginalizovanih grupa?
– odjeci Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013 –

utorak, 24. decembar 2013, 12:00-13:30
sala Centra za građansko obrazovanje, Podgorica

Panelisti/kinje:

Danijel Kalezić, predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro
Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava
Nada Drobnjak, predsjednica odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore
Doc. dr Maja Bogojević, dekanica Fakulteta umjetnosti Univerziteta Gonja Gorica i teoretičarka filma

Moderatorka diskusije: Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a

Panel je otvoren za sve zainteresovane građane/ke.

Dobrodošli!