Svečano otvoren Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ 2013

U Crnogorskom narodnom pozorištu u 20h00 svečano je otvoren Četvrti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013. Festival organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP) i Beldocsom, a uz medijsko pokroviteljstvo RTCG i Vijesti, i uz podršku Kanadske ambasade.

Festival su otvorili Janko Ljumović, direktor CNP-a i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a.

otvaranje

Janko Ljumović je istakao da Festival filma o ljudskim pravima predstavlja primjer dobre prakse u kojoj se “intersektorski povezujemo okupljeni da promovišemo kroz umjetnost filma ljudska prava.” On je ocijenio da “pozorište jeste pravo mjesto za Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, koji od večeras publici nudi selekciju filmova koji će siguran sam biti nova motivacija da djelujemo u pravcu stalnog izazova emancipacije”. Dalje, “Slike i riječi koje će obogatiti naše iskustvo, biće udružene sa svim slikama i riječima koje žive na našoj sceni. Zbog toga izražavam zahvalnost timu Centra za građansko obrazovanje koji je pokrenuo projekat Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, zahvalnost upućujem na incijativi da zajedno publici ponudimo filmska ostvarenja koja iz godine u godinu pokazuju jedan osoben umjetnički i filmski rukopis koji svjedoči koliko je tema ljudskih prava značajna i potrebna. Ili od estetskog do političkog ili do svih onih koji mogu zaista učiniti nešto što će biti novi prostor slobode za drugoga“, zaključio je Ljumović.

Daliborka Uljarević je pozdravila naglašavajući da ovogodišnju selekciju čini 10 sjajnih filmova najnovije produkcije koji su već pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta. «Ti filmovi nas suočavaju, kroz moćnu umjetničku vizuru, sa vlastitim granicama u promišljanju ljudskosti, stavljajući u fokus i neke od vrlo aktuelnih ljudsko-pravaških pitanja u Crnoj Gori.» rekla je Uljarević. Ona se osvrnula na razvoj Festivala: «Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ počeo je kao skromna inicijativa Centra za građansko obrazovanje, a sa namjerom da se korpus ljudskih prava i sloboda na jedan drugačiji način približi građanima i građankama crnogorskog društva. Zato je naš naziv Festivala i glas nade i izraz upozorenja da su ljudska prava i slobode, njihovo poštovanje i zaštita cilj kojem kao društvo i pojedinci treba da stremimo. UBRZAJ je zaštitni znak Festivala koncipiran kao poruka, kao kontra-stav otporima u procesu demokratizacije i evropeizacije crnogorskog društva. Otvaraju se pregovaračka poglavlja, a hod kroz njih odnosno sami pregovori nijesu ništa drugo do otvaranje našeg društva za različitosti i punu zaštitu ljudskih prava i sloboda. » i zahvalila svima koji su radili na realizaciji ovodišnjeg izdanja.

Ona je nakon toga predstavila dobitnike novouspostavljene nagrade CGO-a za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam u Crnoj Gori – Gorana Stankovića i Tufika Softića u kategoriji izuzetnih pojedinaca i NVO Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA u kategoriji izuzetnih organizacija (detaljnija obrazloženja u prilogu 1), izražavajući nadu da će upravo oni ili njihovi primjeri biti inspiracija i razvoj crnogorskog filma o ljudskim pravima.

Prije same projekcije filma – Čin ubistva (The Act of Killing) režiser Džošua Openhajmer se obratio publici putem video linka. Režiser je pozdravio publiku i govoreći o svom filmu rekao da je čitava filmska tradicija dominantno orjentisana ka filmovima sa tematikom borbe dobra i zla. “Čin ubistva“ je film koji govori o tome, ali se nadam da je to i film o tome što znači biti čovjek, što znači imati prošlost i o tome kako stvaramo naše svjetove kroz priču i lažemo sebe da bi opravdali naše postupke te da bi izbjegli gorke i bolne istine”, naglasio je Openhajmer u obraćanju podgoričkoj publici.

Čin ubistva” je pored prikazivanja na festivalu Ubrzaj za godinu dana imao projekcije na oko 150 festivala širom svijeta. Film je osvojio preko 30 najprestižnijih nagrada, među kojima svakako za sada najvažnija 2013 European Film Academy Awards – nagrada za najbolji evropski dokumentarac u 2013, a tu su, pored ostalih, i nagrade za Najbolji evropski dokumentarac 2013 Berlin Film Festival – Panorama Audience Award / (2013 Nagrada publike Panorama), 2013 Berlin Film Festival – Prize of the Ecumenical Jury / (2013 Nagrada ekumenskog žrija), 2013!F Istanbul- Prize of the SIYAD jury (Turkish Film Critics’ Association) / (2013 Nagrada Udruženja turskih filmskih kritičara).

Otvaranju festivala je prisustvovao veliki broj zvanica iz različitih sfera društvenog života, ali i publike koja je došla privučena tematikom ovog jedinstvenog Festivala u Crnoj Gori.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Dragana Koprivica, PR Festivala