Režiser Albertovog puta na drugom danu festivala “Ubrzaj”

Nakon svečanog otvaranja Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj, na kojem je prikazan film “Čin ubistva”, publika će u naredna tri dana biti u prilici da odgleda još devet ostvarenja.

Drugog dana Festivala na programu su tri filma i to Albertov put, Obrana i zaštita i Halimin put. Publika ce imati priliku da odgleda tri specifične, veoma upečatljive priče, filmski oblikovane od strane ex-jugoslovenskih autora.

17h00 – Albertov put, srpsko-američke produkcije, a režiser Predrag Bambić je i gost našeg Festivala koji će se danas posjetiocima direktno obratiti. Ovaj film je uzbudljiva priča o uspjehu i ostvarenju sna, ispričana kroz životni put Alberta Majera, legendarnog konstruktora Panavision Panaflex filmskih kamera, koji je za svoja dostignuća dobio četiri Oskara, dva Emija i niz drugih najznačajnijih nagrada. On je rođen u Banatu, školovao se u Njemačkoj i kao pripadnik njemačkog etničkog korpusa nakon Drugog svjetskog rata boravi u koncentracionom logoru u Knićanima a potom kao dvadesetogodišnjak odlazi u SAD.

19h00 – Obrana i zaštita režisera Boba Jelačića, hrvatsko-bosanske koprodukcije je uvjerljiva priča o težini prelaska nevidljivih granica u našim društvima, priča o čovjeku koji je izgubio sve što ga određuje raspadom svoje zemlje i onim što je taj raspad donio. Film je prikazan na brojnim festivalima, i više puta nagrađivan u različitim kategorijama. Suočavajući se sa posljedicama ratne prošlosti svog grada nakon 20 godina mira, u svakodnevnim i naizgled bezazlenim situacijama, glavni junak vodi publiku kroz sve apsurde života u podijeljenom gradu i svijetu u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Glavnu ulogu igra Bogdan Diklić.

21h00 – Halimin put režisera Arsen Antona Ostojića, hrvatsko – bosansko- slovenačke ko-produkcije. Ovaj iskreni i tragični filmski sevdah donosi tužnu ali inspirativnu priču o patnji i jakoj volji jedne majke da, uprkos svim preprekama, pronađe posmrtne ostatke svog sina koji je ubijen u ratu u Bosni i Hercegovini. Baziran na istinitim događajima, film prikazuje sudbinu žene koja u post-ratnom svijetu pokušava da u sveopštem beznađu povrati mir i dostojanstvo sebi i svom stradalom sinu. Film je višestruko nagrađivan na festivalima širom svijeta, kako do strane filmskih kritičara i stručnog žirija, tako i od strane publike.

Podsjećamo da je četvrti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013 svečano počeo sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu uručenjem nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam, koje su dodijeljene u dvije kategorije: kategorija izuzetnih pojedinaca i organizacija. Nakon uručenja nagrada uslijedila je projekcija proslavljenog dokumentarca koji je pomjerio granice dokumentaristike – Čin ubistva (The Act of Killing) režisera Džošue Openhajmera, dansko-norveško-britanske produkcije. Publika je bila u prilici da čuje i obraćanje autora putem video linka.

Festival traje do 20. decembra, a realizuje ga Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i Beldocsom, uz podršku Kanadske ambasade.

trecinajava

Dragana Koprivica, PR Festivala