Država svojim nečinjenjem ohrabruje nasilje nad novinarima

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje posljednji, sinoćni, napad na redakciju «Vijesti», koji je mnogo opasniji nego prethodni slični i po ko zna koji put poziva nadležne državne organe da konačno svoj posao počnu raditi profesionalno i da stvore uslove u kojima mediji koji kritikuju Vladu i njima bliska lica neće biti životno ugroženi zbog takvog svog rada.

CGO cijeni da je ovo do te mjere zabrinjavajuća poruka za Crnu Gora da ista može uticati na usporavanje procesa pregovora sa Evropskom unijom, što je možda nekom u Vladi i cilj. Nasilje eskalira zbog očigledne nespremnosti i ograničenosti nadležnih organa da u jednoj opsežnoj i efikasnoj akciji dođu do rezultata u istrazi štiteći bezbijednost novinara i njihovih redakcija. Time ih oni pretvaraju u mete, a sama Vlada, Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije postaju svojim nečinjenjem direktni saučesnici.

CGO smatra da ovo nije samo napad na redakciju «Vijesti» već i na sve one koji su neistomišljenici režima i koji slične vrste pritisaka mogu očekivati u nastupajućem periodu u različitim formama. Klima se sistemski stvara od strane vladinih organa, njima bliskih moćnika iz političkog i kriminalnog miljea, potpomugnuta podobnim medijima i NVO-ima kako bi se svi oni koji imaju hrabrosti da kontinuirano kritički promišljaju ili dovoljno zastrašili ili u potpunosti onemogućili da obavljaju svoj posao.

Crnogorski novinari nose već isuviše dugo hipoteku nerasvijetljenog ubistva jednog glavnog i odgovornog urednika. Sinoć smo imali pokušaj ubistva drugog. Nijedan fizički napad na novinare nije do sada u cjelosti rasvijetljen. U međuvremenu, mediji u kojima ovi novinari rade su diskriminisani od strane Vlade kada je riječ o finansiranju kroz različite vrste ugovornih odnosa, njihovi se vlasnici javno ili tajno pokušavaju kriminalizovati, a sve to kreira atmosferu linča u kojoj postaje potpuno prihvatljivo da se novinari tuku, da se redakcijama imovina uništava, da se NVO sektoru koji to osuđuje fabrikuju afere.

CGO zaključuje da je ova «novogodišnja čestitka» redakciji «Vijesti» prijetnja svim slobodomislećim građanima i građankama, ali i još jedan izraz nemoći državnih institucija da svoj posao obavljaju profesionalno.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka