Što je bio smisao ustavnih promjena?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da je izbor kandidata za Ustavni sud od strane Ustavnog odbora direktno u suprotnosti sa duhom ustavnih amandmana koji su usvojeni u julu 2013, kao dio obaveza koje država Crna Gora ima u procesu pristupanja EU.

U Izvještaju o napretku za 2013. koji je sačinila Evropska komisija, usvajanje ovih amandmana je pozdravljeno uz ocjenu da isti jačaju nezavisnost pravosuđa kroz smanjenje političkog uticaja na imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, kao i kroz transparentnije i na zaslugama zasnovane procedure. No, upravo je proces izbora sudija Ustavnog suda koji se privodi kraju u cjelosti obesmislio ovu pohvalu Evropske komisije. Mediji su već izvjestili o partijskom dogovoru čiji je rezultat da su sve političke grupacije u Skupštini dobile po «svog sudiju». Na taj način, poslata je poruka i onom malom broju nezavisnih kandidata koji su povjerovali da počinje proces korjenitih reformi da se ništa zapravo ne mijenja, a da osnovna kvalifikacija ostaje partijska pripadnost ili partijske veze.

Primjera radi, jedan od kandidata za koji se DPS najviše borio je i sam u razgovoru sa svim članovima Ustavnog odbora podvukao da je član DPS-a, a u javnosti je najpoznatiji kao direktor Regulatorne agencije za energetiku čije su brojne odluke, po tužbama predstavnika NVO sektora, oborene na Upravnom sudu. Logično je da se javnost pita: koja je pravnička ekspertiza ovog kandidata preporučila za Ustavni sud?

CGO izražava nadu da će poslanici ipak u plenumu odbiti kompletan partijski dogovor Ustavnog odbora i na taj način sačuvati duh ustavnih promjena. Ovo je prilika svim onim poslanicima i poslanicama koji misle svojom glavom da to i pokažu odnosno da ne pristanu da se gaze i neka od njihovih zalaganja kroz dugotrajnu i vrlo složenu proceduru izmjena Ustava u ovom dijelu.

Ustavni sud treba da čine sudije nesporne stručnosti i ugleda a ne partijski poslušnici, a prilikom izbora kandidata upravo reference, dokazana profesionalnost i istaknutost u pravničkoj struci treba da budu ključni kriterijumi a ne kojoj partiji je ko od kandidata blizak i ko je bolje lobirao. Stoga, obaveza je poslanika koji zaista rade u javnom interesu da odaberu sedam kandidata koji će ovu odgovornu i prestižnu funkciju obavljati bez dugova prema bilo kojoj političkoj partiji.

Snežana Kaluđerović, koordinatorka programa