Zločin u Štrpcima – 20 godina kasnije  

U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe da ovaj zločin ne smije biti zaboravljen jer ni nakon dvadeset godina, krivci nijesu kažnjeni, a pronađeni su posmrtni ostaci svega trojice stradalih.

CGO podsjeća da je 27. februara 1993. godine iz voza 671 koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mjestu Štrpci oteto i ubijeno devetnaest civila, od kojih je osam državljana Crne Gore.

Otmicu i ubistvo putnika izveli su pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom Milana Lukića iz Višegrada. Jedini osuđeni za otmicu devetnaest nedužnih građana Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, pušten je iz zatvora 2011. godine nakon što je izdržao kaznu. On je uhapšen u oktobru 1996. godine, a pred Višim sudom u Bijelom Polju 9. septembra 2002. osuđen na 15 godina zatvora. Presudu je u aprilu 2004. godine potvrdio Vrhovni sud Crne Gore. Milan Lukić, koji je komandovao grupom otmičara, je pred sudom u Hagu 2009. godine osuđen zbog zločina nad muslimanskim civilima u Višegradu tokom rata u BiH, a za zločin u Štrpcima mu nikada nije suđeno.

Slučaj Štrpci, uz ostale slučajeve ratnih zločina koji su vođeni pred crnogorskim sudovima pokazuje da ne postoji spremnost da se odgovorni za počinjene zločine izvedu pred lice pravde. Nadležni organi su morali učiniti sve da pronađu i adekvatno kazne sve počinioce, jer pravosnažna presuda protiv jednog lica nasuprot neutvrđivanju istinski odgovornih za ovaj zločin, i nekažnjavanju ostalih počinilaca nije rezultirala krajnje neophodnim utvrđivanjem činjeničnog stanja, koje bi vodilo zadovoljenju pravde za žrtve.

Stoga, CGO smatra da se pored napora koje ulaže civilno društvo i države regiona moraju odlučnije posvetiti uspostavljanju dodatnih mehanizama koji će raditi na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima koji su se dogodili na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991-2001 godine. Slučaj Štrpci, kao ni ostali slučajevi ratnih zločina nikada ne smiju biti zaboravljeni, i treba da nas, kao društva, stalno podsjećaju da uspostavljanje tranzicione pravde i vraćanje dostojanstva dugujemo svim nevinim žrtvama, ali i generacijama koje tek dolaze.

Mirela Rebronja, Koordinatorka programa