Neke zemlje pokazuju “zamor od reformi”

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) učestvuje danas na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Dalje proširenje EU u jugoistočnoj Evropi – put koji predstoji”, koja se održava u Zagrebu, u organizaciji Međunarodnog institute za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba i Švedskog institutA za međunarodne odnose (UI).

Na prvom panelu konferencije o proširenju EU nakon hrvatskog pristupanja govorili su Neven Mimica, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutrašnju, vanjsku i evropsku politiku i Carl Bildt, švedski ministar inostranih poslova. Na drugom panelu o EU i jugoistočnoj Evropi u kontekstu procesa pridruživanja do članstva govorili su Nj. E. Paul Vandoren, šef Delegacije EU u Hrvatskoj, Jelica Minić, zamjenica generalnog sekretara Regionalnog savjeta za saradnju i Kristof Bender iz Evropske inicijative za stabilnost.

Na trećem panelu, na kojem je bilo riječi o izazovima proširenja iz perspektive jugoistočne Evrope kroz prizmu zemalja u region, govorila je Daliborka Uljarević. Pored nje govorili su i: Gledis Gjipali iz Evropskog pokreta u Albaniji, Vedran Džihić sa Univerziteta u Beču, Venera Hajrullahu iz Kosovske fondacije za civilno društvo, Malinka Ristevska Jordanova iz Evropskog instituta za politike, Jovan Teokarević sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda i Alper Ibrahim Arisoy sa Univerziteta Dokuz Eylul iz Turske.

Uljarević se u svom izlaganju osvnula na trenutnu situaciju u Crnoj Gori u svijetlu procesa pristupanja EU, perspektivama Crne Gore i uticaju evropskih integracija u sprovođenju reformi u okviru koji je govorila o aferi “Snimak” kao ilustraciji slabosti crnogorskih institucija koje su pod snažnim političkim uticajem vladajuće strukture što nerijetko ugrožava javni interes, ali i o uticaju predstojećeg članstva Hrvatske na Crnu Goru i region. Na interesovanje moderatora i učesnika, Uljarević je govorila i o kontraverzama koje su donijeli predsjednički izbori i najavljenim protestima one strane koja izlaže u javnosti ozbiljnu argumentaciju oko izbornih manipulacija. Ona je istakla da je evidentno da pored “zamora od proširenja” koji postoji u nekim državama članicama EU, treba imati u vidu i “zamor od reformi” koji postoji u državama koje teže da budu članice, a da Crna Gora pored političke retorike pokazuje vrlo slab mjerljiv učinak što ne bi trebalo biti ignorisano od strane EU bez obzira na ostale, mnogo veće probleme u regionu. Ona je zaključila da je upravo u tom kontekstu potrebno da se što prije otvore poglavlja 23 i 24, kako bi se crnogorskim vlastima smanjio manevarski prostor za zloupotrebe i ubrzalo uvođenje evropskih vrijednosti i standard u crnogorsko društvo.

Svetlana Pešić, asistentkinja na programima