“Izbrisanima” konačno vraćaju prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da 24.jula 2013. ističe rok svim “izbrisanim” stanovnicima iz Slovenije, odnosno onim njenim građanima i građankama kojima je oduzeto pravo stalnog boravka 1992, da podnesu zahtjev za vraćanje tog prava i pridružuje se akciji organizacija civilnog društva iz Slovenije koje pozivaju sve “izbrisane” da iskoriste mogućnost podnošenja zahtjeva do tog konačnog roka.

Prema procjenama, oko 26 000 neslovenaca iz bivših jugoslovenskih republika je brisanjem iz registra stalnog boravišta 26. februara 1992. ostalo bez dokumenata, čimu su izgubili pravo na rad, socijalnu pomoć i zaštitu, ali i mogućnost da imaju bilo kakav pravni status.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je prošle godine odlučio da “izbrisana lica” i ona koja žive i ona koja više ne žive u Sloveniji imaju pravo da od te zemlje zatraže i dobiju odštetu za nepravde koje su im nanijete. Međutim, odštetu na osnovu ove presude suda u Strazburu moguće je ostvariti samo ako su u Sloveniji iscrpljena sva djelotvorna pravna sredstva – ona iz zakona o “izbrisanim” licima, koji prestaje da važi 24. jula 2013.

Stoga je veoma važno da svi koji su izgubili pravo na prebivalište u Sloveniji a žele povratiti izgubljeni status, upute zahtjev najkasnije do 24. jula 2013. upravnoj jedinici u Sloveniji u kojoj je osoba imala boravak ili onoj u kojoj bi željela da ima (potrebna dokumentacije za pokretanje postupka se kasnije može dopunjavati). Ovaj korak je neophodan kako bi se kasnije, po osnovu pokrenutog upravnog postupka (ili sudskim putem) mogla tražiti odšteta od Slovenije, koja prema odluci Evropskog suda za ljudska prava pripada samo onim izbrisanim, koji su pokušali da povrate svoj status.

Više informacija može se naći na sajtu www.mirovni-institut.si/izbrisani Mirovnog instituta iz Ljubljane, kao i u brošuri MUP-a Slovenije http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov.si/pageuploads/SOJ/izbrisani/Brosura_drugi_jeziki/BROSURA_-_SRBSKA.pdf

Kontakt detalji kolega iz civilnog društva iz Slovenije: Igor Mekina, Civic link, Ljubljana Slovenia, igor.mekina@siol.net; Maja Ladić i Katarina Vučko, Mirovni inštitut, Metelkova 6,1000 Ljubljana – SI +38612347733, maja.ladic@mirovni-institut.si i katarina.vucko@mirovni-institut.si; Aleksandar Todorović, član predsjedničtva Civilne inicijative izbrisanih stanovnika Slovenije (CIIA), todor.novak@gmail.com

Mirela Rebronja, koordinatorka programa