Podržavam REKOM

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mira, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ispred koalicije za REKOM, organizuje akciju “Podržavam REKOM“, 21. septembra 2013. na uglu Hercegovačke i ulice Slobode, sa početkom u 11h00.

Akcija će istovremeno biti održana u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Prištini, Skoplju i Banja Luci, sa ciljem podsjećanja javnosti na važnost djelotvornog suočavanja sa prošlošću i u tom pravcu osnivanja regionalne komisije za utvrđivanje činjnica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-2001 godine (REKOM).

Koalicija za REKOM nastavlja sa promocijom važnosti uspostavljanja REKOM-a, insistirajući na utvrđivanju činjenica o svim ratnim zločinima, kao jedinom putu ka javnom priznanju svih žrtava, što predstavlja ključni preduslov za izgradnju mira, povjerenja i neponavljanje počinjenih zlodjela.

Svjetski dan mira je prilika i da se podsjetimo da ratni zločini i žrtve ne smiju biti zaboravljeni, i da smo kao pojedinci i društva dužni zajednički raditi na izgradnji trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze.

Upravo akcijom „Podržavam REKOM“, i to na Međunarodni dan mira koji se obilježava širom svijeta, takvu poruku poslaće i Crna Gora.

Mirela Rebronja
Koordinatorka programa