Podrška “Beograd Prajdu 2013”

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Kosova i Crne Gore, poziva nadležne organe da, koristeći sve raspoložive resurse, omoguće i podrže održavanje “Beograd prajda” koji je najavljen za 28. septembar 2013. u Beogradu i time pokažu da jednako štite prava svih građana/ki.

Održavanje Parade ponosa predstavlja značajan korak ka većoj uključenosti pripadnika LGBT zajednice u društvo. Održavanjem „Beograd prajda“ biće omogućeno ostvarivanje prava na slobodu okupljanja koje je garantovano Ustavom Republike Srbije, Zakonom o okupljanju građana i međunarodnim konvencijama.

Činjenica je da se organizatori Parade ponosa u Beogradu već dvije godine uzastopno suočavaju sa posrtanjem državnih organa pred bezbjednosnim izazovima i prijetnjama ekstremističkih i desničarskih organizacija i uskraćivanjem Ustavom garantovanog prava na slobodu okupljanja. KORAK podsjeća da je u Beogradu Parada ponosa održana 2010. i pored nekoliko incidenata, kao i da je ove godine održan prvi Sea Side Pride u Budvi, a da se u Hrvatskoj povorke ponosa već niz godina održavaju i pri tome su posljednje bile bez incidenata.

Iz navedenih razloga Koalicija za ravnopravnost KORAK pruža punu podršku organizovanju “Beograd Prajda” jer je taj događaj važan za poboljšanje položaja članova/ica LGBT zajednice, ali i za napore Srbije kao države da postigne potpun demokratski razvoj i unaprijedi stanje ljudskih prava. Koalicija KORAK izražava nadu da će nadležne institucije omogućiti održavanje „Beograd Prajda“ i obezbijediti sigurnost svih njenih učesnika/ca. Uz institucije pozivamo i građane/ke da pruže podršku i u duhu tolerancije pomognu poboljšanju položaja onih koji su ugroženi.

Predstavnici nevladinih organizacija koje čine KORAK podržaće svojim prisustvom „Beograd Prajd“. Dodatno, 27. septembra, na regionalnom sastanku u Beogradu, Koalicija za ravnopravnost KORAK će osnovati Judicial Monitoring Network sa ciljem umrežavanja nevladinih organizacija iz regiona u borbi protiv diskriminacije. Članice novooformljene mreže nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Kosova će se zajedno pridružiti „Beograd Prajdu“ i tim činom takođe pružiti podršku građanima/kama Srbije u ostvarivanju prava na slobodu okupljanja.

Saopštenje potpisuju članice KORAK-a: YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS mreža odbora za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo i Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres iz Crne Gore.

Ispred KORAK-a,

Milan Antonijević, direktor YUCOM-a