Osuda novih prijetnji GSA aktivistima

Koalicija za ravnopravnost KORAK oštro osuđuje nove prijetnje smrću aktivistima i aktivistkinjama Gej strejt alijanse i podržava ovu organizaciju u zahtjevu Ministarstvu unutrašnjih poslova i svih drugim nadležnim državnim institucijama i organima da hitno pronađu počinioce ovog krivičnog dela i privedu ih pravdi.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je 1. aprila saopštenjem obavestila javnost da su joj ponovo upućene prijetnje smrću, ovoga puta preko mejla organizacije. Najnovije pretnje smrću Alijansi su najbrutalnije do sada i u njima se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje članova i rukovodstva GSA, i „čišćenje“ Srbije od ove organizacije.

Ovim pretećim porukama se, takođe, pozivaju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) i ultradesničarskih pokreta Obraz i Naši da „uzmu noževe u ruke i da počnu klat sve članove Gej strejt alijanse“. Dalje se u porukama poziva da se Srbija očisti od te „pederske organizacije“ i da se članovi GSA „ubijaju nemilice“. Takođe se u porukama vrijeđa i predsjednik Alijanse i poziva se na njegovo ubistvo. Obje poruke se završavaju riječima „I sretno vam klanje“ a potpisane su jedna sa „Mladen Obradović“ a druga sa „Ratko Mladić“. Alijansa u saopštenju navodi da je i ranije preko mejla ili društvenih mreža dobijala poruke u kojima se uglavnom vrijeđa LGBT populacija, ali naglašava da nikada do sada na taj način nije dobila ovako brutalne i eksplicitne prijetnje smrću.

KORAK i GSA podsjećaju da su ovoj organizaciji i prije dvadesetak dana upućene pretnje smrću preko njenog SOS telefona, što se takođe desilo prvi put od kada ova organizacija postoji. Na ove pretnje su javno reagovale nezavisne institucije za zaštitu ljudskih prava. Međutim, prema informacijama kojima ova organizacija raspolaže ovaj slučaj se još uvek nalazi u tužilaštvu i nije proslijeđen policiji na rješavanje, što se „pravda“ novim Zakonikom o krivičnom postupku i njegovom sporošću, te su sada šanse da se ovaj slučaj riješi zanemarljivo male.

GSA najnovije prijetnje smrću shvata izuzetno ozbiljno. S obzirom da se Alijansa bavi osjetljivom oblašću i da ima dugogodišnje iskustvo u radu, kao i u suočavanju sa raznim bezbjednosnim izazovima, za ovu organizaciju je nesumnjivo da je u posljednjih nekoliko nedjelja postala nečija meta. Bez obzira ko stoji iza toga, a mogućnosti su razne, GSA poziva sve nadležne organe da ovo što se dešava shvate krajnje ozbiljno, hitno reaguju i iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se zaštitili aktivisti GSA i drugi branitelji ljudskih prava i kako ne bi došlo do mnogo negativnijih posledica.

U atmosferi linča koja se ponovo stvara u Srbiji prijetnjama organizaciji Žene u crnom i novim spiskovima „izdajnika“ koje pravi ultradesničarska organizacija Naši, KORAK i GSA smatraju da je potrebno uložiti maksimalan napor i državnih institucija i nevladinog sektora i međunarodnih organizacija kako bi društvo u kome živimo postalo tolerantnije i kako bi se nasilje u društvu napokon sankcionisalo, a oni koji vrše nasilje i koji prete adekvatno kaznili.

KORAK i GSA zato pozivaju državu i njene institucije da jasno pokažu namjeru da se na efikasan način posvete sistemskom sankcionisanju prijetnji i nasilja i zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa GSA (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres (iz Crne Gore).

Saopštenju se pridružuju:

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd:
Centar za praktičnu politiku
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
LABRIS
GOOSI – Gej organizacija osoba sa invaliditetom
Gayten-LGBT
Gej lezbejski info centar
Nezavisno drustvo novinara Vojvodine
Beogradski fond za politicku izuzetnost
Centar za političko obrazovanje, Alternativni centar za devojke
NGO Peščanik
Fondacija za otvoreno društvo
Novosadski humanitarni centar
Dah teatar
Centar za zenske studije „Mileva Maric Anstajn“, Novi Sad
Kultur Park
Muzej nenasilja
Centar za ženske studije, Beograd
Vesna Pešić
Radmila Lazić
Svenka Savić,
Lepa Mlađenović
Dragan Jovanović
Biljana Stojković

U ime KORAK-a,

Milan Antonijević, direktor YUCOM-a