Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Povodom 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ispred Koalicije za REKOM, odaje poštovanje žrtvama i podsjeća da ni nakon 19 godina od tog strašnog zločina pravda nije zadovoljena.

Aktivisti/kinje CGO-a su, ispred Koalicije za REKOM, obilježavajući Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, juče podijelili nekoliko stotina lifleta u Podgorici i podsjetili građane/ke na važnost osnivanja REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava učinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1991 do 2001.godine). Pored toga, CGO će danas sa početkom u 19h00, u sali CGO-a, prikazati film “Halimin put” reditelja Arsena Ostojića, koji je u Crnoj Gori svoju premijeru imao na Festivalu filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2013. CGO posebnu zahvalnost upućuje reditelju koji je, za ovu priliku, ustupio prava prikazivanja filma koji na drugačiji način aktuelizuje temu žrtava ratnih zločina, a ujedno predstavlja vrijedan doprinos procesu suočavanja sa prošlošću. Projekciju filma će pratiti i panel diskusija sa predstavnicima Koalicije za REKOM u Crnoj Gori, tokom koje će svi zainteresovani građani/ke imati priliku da više čuju o značaju uspostavljanja REKOM-a.

cgo-cce-rekom

Mnogo je pitanja iz naše bliske i turbulentne prošlosti koja još uvijek nijesu riješena, što ukazuje na to da je u regionu potrebno kontinuirano raditi na djelotvornom suočavanju sa prošlošću. Ratni zločini ne zastarijevaju, a dužnost je svih društvenih aktera, i prije svega donosilaca odluka, da istraju u uspostavljanju mehanizama koji će obezbijediti pravdu za žrtve. Jedino zadovoljenjem pravde za žrtve se može graditi kultura pomirenja, tolerancije i mira. Do tog cilja može se doći pravičnim postupcima za ratne zločine, individualizacijom krivice i utvrđivanjem činjenica o svim žrtvama. Upravo na tome već godinama insistiraju organizacije civilnog društva u Crnoj Gori i regionu, koje su formirale do sada najširu regionalnu koaliciju koja se zalaže za osnivanje REKOM-a. Inicijativa za REKOM okuplja 2,050 nevladinih organizacija za ljudska prava, udruženja logoraša, izbjeglica, porodica nestalih, umjetnika, pisaca, pravnika i drugih pojedinaca koji dijele mišljenje da jedino regionalni pristup može da osigura sveobuhvatni istorijski zapis o tome što se dogodilo u prošlosti. Koalicija za REKOM je nakon trogodišneg konsultativnog procesa, u okviru 128 nacionalnih i regionalnih debata i 9 međunarodnih foruma, usvojila prijedlog Statuta REKOM-a. Taj document je trenutno u fazi usaglašavanja vlasti regiona koje treba da preuzmu obavezu osnivanja REKOM-a.

CGO će svojim kontinuiranim djelovanjem, samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM za Crnu Goru, kroz različite vidive građanskog aktivizma doprinositi raskidu kulture poricanja i nadmetanja brojevima, i izgradnji poštovanja, priznanja i suosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili i kako bi se uticalo da se oni nikada više ne ponove.

Evropski parlament je rezolucijom 11. jul proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a 2009. je Crna Gora skupštinskom deklaracijom osudila zločin u Srebrenici i 11. jul ustanovila kao Dan sjećanja na žrtve ratova 1990-ih godina u Jugoslaviji.

Tamara Milaš, saradnica na programima