Ministarstvo prosvjete odbija da primijeni Zakon

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je juče Ministarstvu prosvjete Urgenciju za postupanje po CGO Inicijativi za razriješenje svih direktora ustanova obrazovanja u kojima su organizovani partijski skupovi, a kojom je zahtijevao od ministra Slavoljuba Stijepovića da postupi u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju.

Tom Inicijativom od ministra se tražilo da shodno članu 6 stav 2 navedenog Zakona koji propisuje da “u ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe ” smijeni direktore svih škola u kojima su se održavali predizborni politički skupovi pred lokalne izbore 25.05.2014. CGO je priložio dokaze u vidu nespornih činjenica da su prostorije škola korišćene za stranačke promocije, čime je direktno prekršen Zakon.

Umjesto jedinog zakonski utemeljenog postupanja, CGO je dobio neobjektivan i neprofesionalan nalaz glavnog prosvjetnog inspektora Miomira Anđića koji je utvrdio da su u prostorima dvije rožajske škole održani partijski skupovi, ne navodeći imena tih škola i ne preduzimajući zakonske mjere u pravcu sankcionisanja direktora tih škola. Posebno brine činjenica da Anđić izlazi iz okvira svoje nadležnosti i da abolira kršenje zakona, nalazeći bizarno opravdanje da partije nijesu imale drugi prostor za tu namjenu!

Stoga je CGO pitao ministra Stijepovića: zbog čega se školski prostor smatra pogodnijim za održavanje političkih skupova od bilo kojeg drugog prostora, otvorenog ili zatvorenog tipa? Da li su direktori tih škola tražili odobrenje Ministarstva prosvjete da im dozvoli organizovanje političkih skupova u okviru školskog prostora ili su samoinicijativno postupali? Zašto Ministarstvo prosvjete odbija da sprovede Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju?

CGO podsjeća da se podnijetom Inicijativom nije tražilo utvrđivanje činjenice koja je politička partija podnijela zahtjev za dozvolu korišćenja školskog prostora za održavanje političkih skupova, već da se shodno Zakonu kazne svi direktori ili oni koji su dozvolili direktorima zloupotrebu državnih resursa u političke svrhe, nezavisno od toga koja je politička partija u školama održavala skupove.

Na žalost, umjesto da postupi po CGO Inicijativi, Ministarstvo prosvjete, zajedno sa prosvjetnom inspekcijom, manipuliše i svjesno kršu Zakon. Nalaz prosvjetnog inspektora je skandalozan jer utvrđuje kršenje zakona i opravdava to kršenje, a istovremeno ne sadrži ni minimum obaveznih činjenica čime se dodatno opstruira sprovođenje Zakona.

Snežana Kaluđerović, koordinatorka programa