ND Vijesti nastavljaju da podržavaju Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ 2014

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uskoro organizuje Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ 2014. Jubilarno – peto – izdanje će obilježiti izuzetno kvalitetan i raznovrstan program i gostovanja brojnih autora.

Prepoznajući značaj ovakvog Festivala, podršku će njegovoj realizaciji i ove godine pružiti ND Vijesti. U tom pravcu, danas su Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Željko Ivanović, izvršni direktor ND Vijesti potpisali ugovor koji je nastao kao izraz razumijevanja obje strane da je u doprinosu uspostavljanju kulture ljudskih prava neophodna intezivna komunikacija i saradnja svih zainteresovanih strana, a posebno medija i nevladinih organizacija, koji pored institucija značajno mogu uticati na unaprijeđenje ovog okvira. Na osnovu ugovora Vijesti će posvetiti medijsku pažnju i obezbijediti zastupljenost Festivala u svojim redovnim izvještavanjima, promovisati Festival njegovim najavljivanjem, učestvovati u radu Savjeta Festivala preko svog predstavnika/ce i pomoći u drugim vezanim aktivnostima organizacije ovog jedinstvenog Festivala u Crnoj Gori. CGO će predstaviti Vijesti u promotivnom materijalu koji izdaje Festival i dati prava prvenstva za intervjue s gostima Festivala, kao i medijskog pokroviteljstva među štampanim medijima.

Podrškom Festivalu filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ Vijesti doprinose realizaciji važnih aktivnosti organizacija civilnog društva u teškom procesu uspostavljanja kulture ljudskih prava u Crnoj Gori i njihovih napora da promovišu toleranciju i razumijevanje modernog koncepta ljudskih prava.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Peto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014 počinje 10. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), a dio programa će biti dostupan i publici na primorju kroz projekcije u Kotoru. I ove godine će crnogorskoj publici biti predstavljen bogat program sjajnih filmova novije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta, kao i njihovi autori.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014 je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll.

Nikola Đonović, koordinator programa