Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), nastavio sa realizacijom projekta «Evropski kafe» u okviru kojeg je organizovan sastanak predstavnika/ca nevladinih organizacija sa ambasadorom Mitjom Drobničem, šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na temu „Uloga i značaj nevladinih organizacija u procesu pregovara Crne Gore sa Evropskom unijom – pogled iz EU“.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević je ocijenila da je «uloga crnogorskog nevladinog sektora nezaobilazna u procesu pregovora sa EU, tim prije što državne institucije nemaju potreban administrativni kapacitet da na optimalan način preuzimaju vrijednosti i pravnu tekovinu EU. NVO sektor kroz realizaciju svojih projektnih aktivnosti, kao kontinuirani korektor društvenih odnosa, daje nemjerljiv doprinos razvoju funkcionalnosti demokratije u Crnoj Gori.» Uljarević je istakla «značaj podrške NVO sektoru od strane EU i njenih institucija, ali i posebno Delegacije EU u Crnoj Gori kao nezaobilaznog partnera svima koji rade na evropeizaciji crnogorskog društva».

cgoeucaffe2

Ambasador Drobnič je izrazio zadovoljstvo kvalitetnim i sadržajnim razgovorom sa predstavnicima civilnog sektora i podvukao značaj njihovog dosadašnjeg i budućeg doprinosa procesu evropske integracije.

Evropski kafe je okupio 25 predstavnika/ca nevladinih organizacija različitih polja djelovanja, koji su u neformalnoj diskusiji razmijenili mišljenja o dosadašnjem toka pregovora, mogućnostima doprinosa ovom procesu iz pozicije NVO, ali i izazovima sa kojima se NVO u tome suočavaju, programima podrške EU, mandatu Delegacije EU u Crnoj Gori i dodatnog unaprijeđenja saradnje Delegacije i NVO. Cilj Evropskog kafea je da kreira platformu za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva i institucija, inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih problema i izazova, definisanju prijedloga za prevazilaženje i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja.

cgoeucaffe

Evropski kafe na temu „Uloga i značaj nevladinih organizacija u procesu pregovara Crne Gore sa Evropskom unijom – pogled iz EU“ drugi je u nizu događaja tog tipa, koji će CGO organizovati u toku 2015, sa predstavnicima crnogorskih institucija, zatim institucija EU, diplomatskog kora i drugim domaćim i međunarodnim ekspertima iz ove oblasti. Prvi gost Evropskog kafea bio je ambasador Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač.

cgoeucaffe1

Svetlana Pešić, saradnica na programima