Nasilje nad LGBT osobama nije i ne smije biti prihvatljivo

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije osuđuje sinoćni napad na direktora LGBT Foruma progres Stevana Milivojevića, koji se desio u Podgorici, i poziva nadležne institucije da u skladu sa zakonom nastrožije kazne vinovnike nasilničkog ponašanja.

Netolerancija, nasilje i diskriminacija nad seksualnim manjinama u Crnoj Gori posljedice su nedovoljne privrženosti institucija da pravovremene reaguju na homofobiju, a što je dovelo do stvaranja atmosfere u kojoj je nasilje nad LGBT osobama prihvatljivo i opravdano.

Nadležne institucije, prije svega tužilaštvo, procesuiranjem i adekvatnim kažnjavanjem moraju prekinuti lanac nasilja, diskriminacije, zločina i govora mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici/e LGBT populacije. Državni organi su dužni obezbijediti poštovanje Ustava i zakona, a samim tim i spriječiti nasilje i diskriminaciju po bilo kojem osnovu.

Sinoćni incident je, nažalost, manifestacija i duboke krize društva, vrijednosnog i obrazovnog sistema, porodičnog vaspitanja, nebrige za mlade i o mladima. Predugo se već zanemaruje opasan potencijal procesa koji hrane nasilje i neodgovornost za isto, a od koje stradaju ne samo LGBT osobe nego i svi oni koji su drugačiji i drugačije misle.

Uznemiravajuća je i činjenica da kroz komentare na portalima ispod teksta o sinoćnjem napadu, veliki broj naših sugrađana/ki opravdava napad i navija za nasilje koristeći se fašističkom retorikom koja je lišena elementarne solidarnosti i empatije. Uredništva portala moraju pokazati veći stepen odgovornosti i ovakve komentare koji generešu dalje nasilje brisati jer oni prevazilaze ono što spada u slobodu izražavanja.

CGO cijeni da je važno da se ovim pojavama što prije suprotstavimo sveobuhvatnom i multisektorskom akcijom, jer one prijete da ugroze budućnost crnogorskog društva, kao i ionako mukotrpan proces izgradnje i uspostavljanja demokratskih i evropskih vrijednosti, a prije svega pravo na slobodan i dostojanstven život LGBT osoba.

Petar Đukanović, koordinator programa