Otvoreno pismo papi Franji Inicijative za REKOM

Poštovani papa Franjo,

Obraćamo Vam se u ime 2.050 članica Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u razdoblju od 1991.-2001. godine (REKOM), među kojima su udruženja i pojedinci iz udruženja žrtava, veterana, porodica ubijenih i nestalih, organizacija za ljudska prava, umjetnika, novinara i drugih pojedinaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Slovenije, okupljenih oko ideje da pomenute države zajednički osnuju Regionalnu komisiju koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima, identitet i okolnosti smrti 130.000 ratnih žrtava. Ovu inicijativu je svojim potpisima podržalo i 580.000 građana u regionu.

Pamtimo riječi Vašeg prethodnika pape Ivana Pavla II, koji je prilikom prvog apostolskog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, u martu 1997. godine, pozvao sve ljude da rade u prilog miroljubivog suživota u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, i na cijelom području nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Vaše riječi podrške svim ljudima koji su doživjeli nepravdu, iskreno žaljenje za svim žrtvama, i Vaša vjera da svaki čovjek ima snagu da doprinese ostvarenju mira i suživota u pravdi i istini daje nam snagu da istrajemo u zalaganju da se na prostoru bivše Jugoslavije izgradi kultura suživota, poštovanja i suosjećanja sa svim žrtvama.

Vi, kao vjerski autoritet, kome je stalo do mira u svijetu, najbolje možete razumjeti koliko je važno žaliti žrtve druge zajednice. Kako da to postane naša zajednička kultura? Pomozite nam u tome. Podržite nas, i pozovite vjernike, političare, i sve građane Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja da stanu uz ljude koji su patili. Molimo Vas da prilikom Vaše posjete Sarajevu, u junu 2015. godine, podržite osnivanje Regionalne komisije koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova na području bivše Jugoslavije, kao i druge inicijative koje potiču regionalnu suradnju.

Našu inicijativu dijelom podržavaju naši političari i neke važne institucije Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Uz to crkve i religijske zajednice, koje imaju iznimni potencijal i koje su takođe obvezane za izgradnju stabilnih društava, samo nas deklarativno podržavaju i nemaju dovoljno senzibiliteta za ova izuzetno važna pitanja u regionu. Zato Vas molimo da se založite za ovu plemenitu ideju i date nam ruku podrške s kojom ćemo biti sigurniji u zalaganju za ostvarenje ovog zadatka.

Uvjereni u Vašu zauzetost za socijalnu pravdu i za sve obespravljene u svijetu, očekujemo od Vas da podržite našu i druge inicijative koje vode prelasku etničkih i konfesionalnih granica ka transetničkoj i transreligijskoj solidarnosti. Jer je to jedini put u budućnost za svaki pojedini narod, kao i za cijelu regiju.

U ime Koalicije za REKOM,

Dimitar Anakiev, Inicijativa izbrisanih, Slovenija
Bekim Blakaj, Fond za humanitarno pravo, Kosovo
Prof. dr Zidas Daskalovski, Makedonija
Prof. dr Zdravko Grebo, BiH
Dino Mustafić, BiH
Dinko Gruhonjić, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Srbija
Nataša Kandić, projekat REKOM, Srbija
Dženana Karup Druško, Udruženje Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH
Adriatic Kelmendi, novinar, Kosovo
Mario Mažić, Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska
Mr.sc Drago Pilsel, novinar i teolog, Hrvatska
Prof. dr Žarko Puhovski, Hrvatska
Vesna Teršalič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Hrvatska
Duško Vuković, novinar, Crna Gora
Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Crna Gora