Obraćanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Akcije za ljudska prava (HRA) Ivici Stankoviću, povodom izbora Glavnog specijanog tužioca

VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
G. Ivica Stanković, Vrhovni državni tužilac

Podgorica, 8. jun 2015.

Predmet: Informacija u odnosu na kandidata za Glavnog specijalnog tužioca

Poštovani gospodine Stanković,

u svijetlu tekuće procedure izbora Glavnog specijalnog tužioca, nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) osjećaju obavezu da Vas obavijeste o postojanju osnova sumnje vezanih za kandidata Milivoja Katnića.

Krajem 2011. godine Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, uz podršku fondacije Friedrich Ebert, organizovali su regionalnu konferenciju na temu „Rat za mir – 20 godina kasnije“, u znak sjećanja na 6. decembar 1991. godine – najkrvaviji dan opsade Dubrovnika od strane JNA. Cilj je bio razgovor o dotadašnjem učinku crnogorskog društva i nadležnih institucija u suočavanju sa prošlošću, sa fokusom na operacije na dubrovačkom ratištu. Na tom skupu, Metodije Prkačin, nekadašnji zatvorenik logora „Morinj“ i jedan od svjedoka u krivičnom postupku pred crnogorskim pravosuđem, javno je optužio Milivoja Katnića, sudiju Apelacionog suda Crne Gore, da je, kao oficir KOS-a, bio odgovoran za pljačke i paljevine u Cavtatu (1). Sudija Katnić je onda demantovao da je odgovoran za bilo kakve zločine, navodeći da Prkačin „laže“ i da mu „moral nije jača strana“(2) .

Nevladine organizacije HRA, CGO i Documenta su tada, u svom reagovanju izrazile zabrinutost zbog načina reagovanja (3) sudije Katnića, koji je grubo vrijeđao žrtvu i posredno iznio prijetnje prema Prkačinu umjesto da argumentovano odgovori na prozivke o svom učešću na dubrovačkom ratištu. HRA, CGO i Documenta su tada javno pozvale Sudski savjet Crne Gore da se odredi o tome da li je sudija Katnić poslije takvog reagovanja dostojan svoje funkcije. Takođe, HRA, CGO i Documenta su ukazale da je iz obraćanja javnosti sudije Katnića očigledno da se radi o čovjeku koji bi mogao značajno doprinijeti utvrđivanju činjenica iz perioda ratnih dešavanja na području dubrovačke regije i tražile da Tužilaštvo hitno ispita navode iznijete na konferenciji u prisustvu državne tužiteljke Lidije Vukčević, u kojima se pominju i sudija Apelacionog suda Milivoje Katnić i drugi, i o tome obavijesti javnost. Međutim, CGO, HRA i Documenta nemaju informaciju da je bilo koji nadležni organ u Crnoj Gori, posebno državno tužilaštvo, ikada ovim povodom kontaktiralo Prkačina.

Izostanak rezultata u procesuiranju ratnih zločina od strane crnogorskih nadležnih organa je naglašen i u poslednjem Izvještaju o napretku koji je sačinila Evropska komisija, koja jasno poručuje „Crna Gora mora da osnaži svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, i da efikasno istražuje, procesuira i kažnjava ratne zločine u skladu sa međunarodnima standardima. Sve važni navodi o ratnim zločinima moraju da se sa dužnom pažnjom isprate.“ (4)Takođe, ekspert Evropske komisije, Maruzio Salustro, u svom izvještaju o učinku crnogorskog tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina navodi: „Crnogorsko tužilaštvo do sada nije organizovalo istražne napore u oblasti ratnih zločina, nema proaktivnog pristupa kako bi se pokušali identifikovati mogući osumnjičeni“.

Mogućnost da na mjesto Glavnog specijalnog tužioca bude izabran neko u odnosu na koga postoji teret sumnje učešća u ratnim zločinima, pri čemu je istraga i gonjenje upravo te vrste krivičnih djela u nadležnosti Glavnog specijalnog tužioca je posebno zabrinjavajuća. Smatramo da je obaveza državnog tužilaštva da prije konačnog izbora ovo pitanje rasvijetli do kraja.

S poštovanjem,

________________________         _______________________
Tea Gorjanc Prelević                        Daliborka Uljarević
izvršna direktorka                             izvršna direktorka
Akcija za ljudska prava (HRA)          Centar za građansko obrazovanje (CGO)

———————————————————————————-

1)http://www.vijesti.me/vijesti/vesna-medenica-kao-oficir-na-dubrovackom-ratistu-49849
2)http://www.vijesti.me/vijesti/milivoje-katnic-odgovara-prkacinu-vi-i-pero-ste-reketirali-bogate-hrvate-50372
3)https://media.cgo-cce.org/2013/06/CGO-HRA-Documenta-06122011.pdf
4)http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2014/20141008-montenegro-progress-report_en.pdf