Javni je interes da Glavni specijalni tužilac bude van svake sumnje

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) nemaju ništa lično protiv sudije Milivoja Katnića, naprotiv, ali je stvar principa da se ispita tvrdnja da je učestvovao u ratnim zločinima imajući u vidu da bi u slučaju izbora za Glavnog specijalnog tužioca mogao postati nadležan za gonjenje istih tih zločina.

Glavni specijalni tužilac konačno treba da obezbijedi proaktivnu istragu i gonjenje za ratne zločine, uključujući i one na dubrovačkom ratištu, pa je neophodno da na tu poziciju bude izabrana osoba spremna da taj posao obavi stručno i nepristrasno. Zbog toga je u javnom interesu da se izrečene optužbe na račun sudije Katnića provjere, kako bi on, u slučaju izbora na tu poziciju, mogao svoj posao obavljati bez bilo kakvog opterećenja sumnji.

Šteta što Državno tužilaštvo od 2011. do danas te provjere nije učinilo, iako su optužbe bile izrečene u prisustvu državne tužiteljke Lidije Vukčević.

Katnić, kao profesionalni sudija, trebalo bi da može objektivno da sagleda okolnosti zbog kojih smo se obratile Vrhovnom državnom tužiocu:

– na javnoj sceni je optužen da je učestvovao u zločinima u okolini Dubrovnika, dok je, kako sam kaže, u Cavtatu poslije osvajanja kao vojni oficir vršio ”civilnu vlast”;

– za nespornu pljačku velikih razmjera i uništavanje imovine u okolini Dubrovnika, nažalost, niko u Crnoj Gori do danas nije ni optužen. Pamtimo fotografije oduševljenih pripadnika JNA na zgarištu porodične kuće Tereze Kesovije, koje te činjenice i ponižavajuću atmosferu na ratištu i slikovito prikazuju. Iako je i država djelimično prihvatila odgovornost krađu stočnog fonda i opreme sa aerodroma, lična odgovornost za sve to nije utvrđivana.

CGO i HRA smatraju da je važno da se čuje od sudije Katnića i što on lično o tome misli, jer je i obavljao profesionalnu dužnost na tom terenu.

HRA i CGO su obavijestili VDT da Metodije Prkačin vrlo brzo dolazi u Podgoricu i omogućili kontakt sa njim, uz očekivanje da ga nadležni u Državnom tužilaštvu saslušaju i ispitaju osnovanost njegovih tvrdnji.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka, Akcija za ljudska prava (HRA)
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO)