Obilježavanje Međunarodnog dana mira

Svake godine 21. septembra, širom svijeta, obilježava se Međunarodni dan mira. To je dan posvećen osnaživanju ideala mira, kako unutar, tako i između svih nacija i naroda.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana mira je “Partnerstvo za mir – dostojanstvo za sve” sa ciljem da se naglasi važnost svih segmenata društva koji zajedno rade na postizanju i očuvanju mira. Ujedinjene nacije pozivaju sve nacije i narode da ispoštuju primirje tokom ovog dana i da obilježe ovaj praznik obrazovnim i javnim dešavanjima koji se bave pitanjem mira.

U tom kontekstu, Centar za građansko obrazovanje (CGO) prikazaće jednočasovni razgovor dva izuzetno poznata stručnjaka na temu mira: Džeremija Gilija iz organizacije “Peace One Day” i Prema Ravata. Projekcija filma će se održati od 19h00, u sali CGO-a, Njegoševa 36/I.

Neki od vas već čuli govore Prema Ravata tokom radionica programa Edukacijom do mira (eng. PEP) koje se održavaju u CGO, i koje će ponovo početi u oktobru i nastaviti se tokom cijele 2016.

Poruka Prema Ravata je moćna i jedinstvena: mir je moguć i počinje sa svakim od nas. Pronošenje ove poruke mira predstavlja njegov život i djelo. Putuje širom svijeta, obraća se publici i pomaže joj da svoj život promijeni nabolje već preko pet decenija.

Džeremi Gili je engleski glumac, reditelj i osnivač neprofitne organizacije “Peace One Day “ (Mir na jedan dan), koja je posvećena određivanju jednog dana u godini koji bi bio bez sukoba. Neumorno radi na promovisanju 21. septembra kao pravog dana primirja i prekida svih neprijateljstava – od nasilja u našim domovima i školama, sve do oružanih sukoba.

Razgovor ova dva istaknuta stručnjaka na temu mira, sa različitim pristupima praktičnoj primjeni mira koji mijenja živote, istinski je inspirativan. Iskreno se suočavaju sa ključnim pitanjima, izazovima i nadom koju pronalaze tokom svog rada na nečemu što je od ogromne važnosti za svijet u kome mnogi žive pod uticajem sukoba, nasilja, predrasuda i straha.

Pozivamo vas i vaše prijatelje da prisustvujete projekciji filma “Mirotvorci: razgovor između Džeremija Gilija i Prema Ravata” u prostorijama Centra za građansko obrazovanje (CGO), Njegoševa 36/I, u ponedjeljak 21. septembra u 19h00.

Ulaz na projekciju filma je besplatan, a cijeli događaj trajaće oko sat i deset minuta. Film će biti prikazan uz titlove na engleskom i srpskom jeziku.