Ostrvo Mamula treba da ima i memorijalni centar

Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) danas je posjetila ostrvo Lastavicu i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske.

Logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran je nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 72 godine, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli.

mamula

Država Crna Gora ima obavezu prema žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja. U tom kontekstu, CGO predlaže osnivanje Memorijalnog centra Mamula kao istinskog obilježja i trajnog pomena žrtvama, ali podsjetnika svim budućim generacijama o zločinu koji se tu desio.

Mamula je samo jedno od mjesta na teritoriji Crne Gore, gdje su počinjeni zločini tokom II svjetskog rata. Ono bi, kao i druga slična mjesta stradanja, moralo biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma. Time bi se podsticao razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i omogućilo turistima iz drugih država da uče o istoriji i antifašističkoj borbi stanovnika ovog područja,

Cjelokupno crnogorsko društvo, a posebno institucije sistema, dužni su da se sjećaju svih zločina nad nedužnim civilima tokom ratova na prostoru Crne Gore, ali i da posvećeno rade na razvijanju kulture sjećanja i poštovanja, priznanja i suosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili i kako bi se uticalo da se oni nikada više ne ponove.

CGO će i dalje, kontinuirano sprovoditi aktivnosti u cilju razvijanja kulture sjećanja, ali i obilježavanja i jačanja mira, samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM za Crnu Goru. Upravo u tom kontekstu je i organizovana posjeta ostrvu Mamula.

Posjetu ostrvu Mamula i samu komemoraciju, kao i ranijih godina, organizovala je Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Herceg Novi.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori