Filmovi prikazani crnogorskoj publici na Festivalu filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015 među nominovanima za Oskara

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO), je završeno 15. decembra 2015, a podgorička, beranska i kotorska publika je imala prilike da uživa u najkvalitetnijim recentnim filmskim ostvarenjima kroz impresivnu selekciju koja je sadržala 11 izvanrednih filmskih ostvarenja iz čitavog svijeta. To potvrđuje i nominacija dva filma za Oskara za najbolji strani film u 2015. Naime, mađarsko ostvarenje „Saulov sin“ kojim je Festival UBRZAJ 2015 zatvoren i tursko-francusko ostvarenje „Mustang“ prikazano 13. decembra su u trci za prestižnu nagradu Američke filmske akademije. Takođe, pored nominacije za Oskara, prethodne nedjelje „Saulov sin“ je osvojio prestižni Zlatni globus za najbolji strani film za 2015.

CGO će nastaviti sa prikazivanjem filmova koji tretiraju tematiku ljudskih prava i aktivno raditi na tome da crnogorskoj publici približi najznačajnija filmska ostvarenja u regionu i svijetu. Ovakav vid interakcije sa publikom značajno doprinosi podizanju svijesti građana/ki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu, ali može predstavljati i ohrabrenje crnogorskim umjetnicima da svoj talenat više koriste u obradi ljudsko-pravaških tema.

Festival UBRZAJ 2015 su podržali Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, ali i prestižni Movie that Matters (koji je po prvi put podržao jedan ovakav projekat u Crnoj Gori). Partneri Festivala su bili Crnogorsko narodno pozorište (CNP), Beldocs, javni servis RTCG (TV i portal), Vijesti (novine i portal), Kulturni centar «Nikola Đurković» iz Kotora, opština Berane, kao i kompanije Montepano, Studio Mouse i Compania de Vinos Montenegro. CGO će u 2016. nastaviti saradnju sa partnerima u cilju realizacije sedme edicije Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 na kojoj se već intenzivno radi.

Nikola Djonović, Koordinator programa