Oglas za volonterski kamp na Golom otoku – Pejzaži sjećanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve zainteresovane građane i građanke volonterskog duha, starosti od 18 do 99, da se prijave za volonterski kamp “Pejzaži sjećanja” namijenjen međunarodnim volonterima/kama, koji će se održati u Hrvatskoj, na Golom otoku, u periodu od 17.06.2016. – 03.07.2016.

Volonteri/ke će raditi na poslovima raščišćavanja terena i uređenja perivoja na Golom otoku: raščišćavanje pješačkih staza i puteva (rezanje suvišnog granja koje ometa prolaz, grabljanje staza i uklanjanje odrezanog i pograbljanog otpada), raščiščavanje okoline oko srušenih baraka, razvrstavanje i odvoz prirodnog i građevinskog materijala.

Osim fizičkog posla, za volontere/ke će biti organiziran niz edukativnih radionica iz oblasti suočavanja s prošlošću i društveno angažovane umjetnosti. Volonteri/ke će učestvovati na trodnevnoj ljetnoj školi posvećenoj razmjeni iskustava i informacija o sjećanjima na političko nasilje za vrijeme socijalističkog i komunističkog režima. Za volontere/ke će biti organizovane studijske posjete lokalitetima koji su od istorijskog značaja (bivši zatvor Goli Otok i koncentracioni logor Kampor), a učestvovaće i u nizu radionica i panela na temu istorije, umjetnosti i kulture sjećanja.

Kampom će se ujedno promovisati aktivan angažman u lokalnoj zajednici, te kreirati okruženje za interkulturalno učenje i razvoj tolerancije i razumijevanja među različitim kulturama.

Kamp se organizuje u okviru projekta “Lična lica otpora i suprostavljanja ugnjetavanju u 20.vijeku u Evropi”, koji vodi Centar za suočavanje sa prošlošću DOCUMENTA iz Zagreba, a za organizaciju kampa je zadužen Volontrski centar Zagreb. CGO je partner iz Crne Gore u ovom međunarodnom projektu koji je podržan kroz program Evropske unije Evropa za građane.

Detaljne informacije i aplikacionu formu za prijavu na ovaj kamp možete pronaći na linku: https://www.workcamps.info/icamps/HR-VCZ/en/camp-details/camp-10037.html