Za slobodne medije se treba kontinuirano boriti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori. Uloga medija u razvoju demokratskog društva, kroz slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu je nezamjenjiva. U tom pravcu, i vlasti su dužne da svim medijima i novinarima obezbijede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i bilo kojeg oblika cenzure.

Crna Gora ovogodišnji Svjetski dan medija dočekuje sa duboko politizovanom i polarizovanom medijskom scenom, brojnim još nerazjašnjenim slučajevima napada na novinare, medije i njihovu imovinu, kao i sa prevaziđenim i neizvedenim pravnim okvirom, posebno u dijelu koji se odnosi na mogućnost uticaja vlasti na medije i medijsko tržište, ali i prepreke u transformaciji RTCG u istinski javni servis. Nepodsticajan okvir za razvoj medijskog pluralizma i profesionalnog novinarstva, kao i ukupni ambijent za rad novinara, izazivaju nesigurnost i ugrožavaju slobodu izražavanja.

Pred crnogorskim društvom leži ogroman izazov u promociji slobodnih medija koji praktikuju odgovorno, na činjenicama zasnovano izvještavanje, a odbacuju zvanične manipulacije. U javnom je interesu postojanje medija koji mogu ostati nezavisni i istrajni uprkos očiglednom političkom i ekonomskom uticaju i pritiscima, otvarati teme koje vode razotkrivanju koruptivnih poslova, zloupotrebe političke moći, ali i svih oblika ugrožavanja ljudskih prava a samim time doprinijeti izgradnji institucija u službi građana/ki i društva u kojem su svi jednaki pred zakonom.

Borba za slobodu medija i za visoke standarde profesionalnog i objektivnog novinarstva je neprestana u svakom društvu, jer je to istovremeno borba za otvorenije i tolerantnije društvo.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će nastaviti da se, kroz svoje programske aktivnosti, bori za slobodne i nezavisne medije, posebno u dijelu identifikovanja ali i zagovaranja preveniranja neprimjerenih uticaja vlasti na uređivačku politiku i izvještavanje medija putem selektivnog i netransparentnog finansiranja, kao i u doprinosu da RTCG postane istinski javni servis svih građana/ki suprotno današnjem koji ne oslikava pluralizam mišljenja u crnogorskom društvu.

Ana Vujošević, koordinatorka programa