Oštro sankcionisati zločin iz mržnje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije osuđuje nasilje koje su počinila dvojica muškaraca nad mladićem romske nacionalnosti u Podgorici, a koje je zabilježeno na snimku i poslednjih nekoliko dana dijeljeno na društvenim mrežama. CGO poziva nadležne institucije da hitno identifikuju i adekvatno kazne nasilnike primjenom odredbi o zločinu iz mržnje kako bi se poslala jasna poruka da su rasističko nasilje i diskriminacija neprihvatljivi u crnogorskom društvu.

Stavovi građana o Romima su i dalje dominantno obojeni stereotipima, predrasudama i mržnjom, a socijalna distanca prema Romima ima alarmantne razmjere, o čemu svjedoče i rezultati istraživanja o diskriminaciji koje je CGO sproveo među crnogorskim građanima početkom 2016. godine. Strahujemo da je ovaj najnoviji slučaj nasilja samo “vrh ledenog brijega”, jer brojni drugi ostanu neprijavljeni iz straha i neinformisanosti žrtava. Verbalno i fizičko nasilje nad Romima dešava se svakodnevno – na ulici, u samoposluzi, u školi među mlađim generacijama kao vršnjačko nasilje. Mnogi mladi Romi napuštaju školu upravo zbog stalnog pritiska i diskriminacije koje doživljavaju od svojih vršnjaka, što doprinosi učvršćivanju začaranog kruga, koji vraća Rome u izolaciju i spriječava njihovo integrisanje u društvo.

U borbi protiv rasizma i diskriminacije prema Romima sankcionisanje nasilja samo je jedan neophodan, ali ne i dovoljan potez.
Rasizam se uči, jer se strah kao osnova za nastajanje predrasuda a zatim i nasilja i diskriminacije usvajaju i podstiču kroz proces vaspitanja od najranijih dana. Nažalost, odbacivanje i netolerancija prema Romima izraz su neizgrađene kulture ljudskih prava koja se prenosi generacijama. Sa druge strane, obrazovni programi opšteg obrazovanja i programi za obuku nastavnika ne posvećuju pažnju Romima kao integralnom dijelu istorije i kulture Crne Gore.

Nasilje koje se desilo alarm je za buđenje svih institucija sistema, prije svega institucija obrazovanja da ulože napor da sa nivoa planova, strategija i retorike pređu na konkretne i suštinske aktivnosti koje će doprinijeti punoj integracijo i inkluziji romske populacije u crnogorsko društvo. Dodatno, potrebno je raditi na daljem usavršavanju programa koji treba da suzbijaju ukorijenjivanje nasilja kao modela ponašanja i komunikacije, koji populariše širi društveni kontekst.

CGO će nastaviti da, kroz svoje obrazovne programe, u radu sa mladima unaprijeđuje razumijevanje izazova sa kojima se Romi suočavaju u ostvarivanju ljudskih prava u našem društvu, kako bi jačali solidarnost i toleranciju kao vrijednosti od značaja za ukupni razvoj crnogorskog društva u kojem Rome ne smiju biti građani drugog reda.

Petar Đukanović, koordinator programa