Završena ljetnja škola Kulture sjećanja u savremenoj evropi

Na ostrvu Rab, danas je završena ljetna škola Kultura sjećanja u savremenoj Evropi, u okviru koje su istoričari, kustosi, aktivisti i umjetnici iz Poljske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Slovenije i Hrvatske, razgovarali o izazovima, mogućnostima i dometima kulture sjećanja u različitim nacionalnim kontekstima. Iz Crne Gore, na ovom programu su učestvovali predstavnice Centra za građansko obrazovanje (CGO) Tamara Milaš i Isidora Radonjić, kao i Miloš Vukanović, kustos Narodnog muzeja u Crnoj Gori.

Kultura sjecanja u savremenoj Evropi 2

Tokom škole, koja je trajala od 29. juna do 3.jula 2016, u fokusu su bila sjećanja na fašizam i nacionalsocijalizam u nacionalnim kontekstima, političku represiju socijalističkih i komunističkih režima u srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi, ali i u Jugoslaviji, sa osvrtom na Goli otok. Osim toga, organizovane su i brojne studijske posjete, među kojima i posjeta memorijalnom groblju Kampor, groblju žrtava italijanskog fašističko koncentracionog logora u Drugom svjetskom ratu, u kojem se nalazilo približno 15.000 zatvorenika, i to uglavnom Hrvata iz Gorskog kotara, Jevreja i Slovenaca. Učesnici su obišli i Goli otok, zloglasni logor na istoimenim ostrvu koji je osnovan 1949. za jugoslovenske političke zatvorenike po nalogu rukovodstva Komunističke partije i državnog rukovodstva.

kultura sjecanja colage

Ljetnjoj školi se priključilo i 30 volontera radnog, edukativnoog, međunarodnog, volonterskog kampa “Pejzaži sjećanja” koji su od od 17. do 29. juna, uređivali prostor perivoja ispred nekadašnje upravne zgrade u uvali Tetina na Golom otoku, gdje su osim rada prošli kroz niz radionica o suočavanju s prošlošću i kulturi sjećanja.
Volonterski kamp i ljetna škola su aktivnosti u okviru projekta “Lična lica otpora i suprostavljanja ugnjetavanju u 20.vijeku u Evropi”, koji vodi Centar za suočavanje sa prošlošću DOCUMENTA iz Zagreba. CGO je partner iz Crne Gore u ovom međunarodnom projektu koji je podržan kroz program Evropske unije Evropa za građane.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u