Prof. dr Filip Kovačević govorio na temu “Američki predsjednički izbori: već viđeno, ili nešto novo?”

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) je večeras organizovano predavanje prof. dr Filipa Kovačevića, na temu: „Američki predsjednički izbori: već viđeno, ili nešto novo?“

Prof. dr Filip Kovačević je analizirao odnos snaga na američkoj političkoj sceni u susret predsjedničkim izborima u novembru. Predstavio je glavne komponente kampanje Demokrata Hilari Klinton i Bernija Sendersa, kao i Republikanca Donalda Trampa. Posebnu pažnju je obratio na ekonomske i socijalne faktore koji motivišu opredjeljenje američkih glasača. Ocijenio je da je situacija u SAD politički zabrinjavajuća zbog prisustva ozbiljnih strukturalnih ekonomskih problema i nespremnosti vladajuće političke elite da na njih odgovori na adekvatan način.

cgo-cce-filipkovacevic

Predavanje je bilo praćeno diskusijom kojoj je prisustvovalo oko 20 zainteresovanih građana i građanki, sa ciljem bližeg upoznavanja sa jednim od najaktuelnijih događaja na međunarodnoj političkoj sceni a koje će imati i značajan međunarodni uticaj u nastupajućem periodu.

Prof. dr Filip Kovačević je vanredni profesor na Univerzitetu Crne Gore i gostujući profesor na Univerzitetu San Francisko. CGO je do sada u okviru potprograma Savremene tendencije u kritičkoj misli organizovao niz predavanja čiji je voditelj bio upravo prof. dr Filip Kovačević.

cgo-cce-filipkovacevic1

Svetlana Pešić, saradnica na programima