Promovisana “Knjiga o ljubavi”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, koji se obilježava 9. novembra širom Evrope, Centar za građansko obrazovanje (CGO), sinoć je, u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“, organizovao promociju “Knjige o ljubavi”, autora Ibrahima Čikića.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u, prilikom otvaranja promocije podsjetila je: „Ne tako davno i na našim prostorima, fašističke ideje dovele su do oružanih sukoba i teških kršenja ljudskih prava, a odnijele su i na hiljade ljudskih života. Na talasu takvih ideja su bili i oni koji su podvrgli i Ibrahima Čikića strahovitoj torturi i mučenju“.

cgo-cce-ibrahim-cikic (2)

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, izrazila je zadovoljstvo što je CGO mogao da objavi Čikićevu knjigu, navodeći da “Knjiga o ljubavi kroz originalan izraz i svjedočanstvo o stradanju ukazuje i na to koliko u našem društvu nedostaje ljubavi i poštovanja, a koliko smo ograničeni upravo zbog mržnje i netolerancije za drugo i drugost.“ Ona je ocijenila da “Ibrahim Čikić kroz svoje tekstove provlači istorijske paralele, veže pojedinačne sudbine sa sudbinom Bošnjačkog naroda, afirmiše nacionalno, Bošnjačko, ali uz vapaj za poštovanjem ljudskih prava i sloboda i priznanje njihove univerzalnosti.” Kroz ukazivanje na nekoliko kontekstualnih pravaca kroz koje Čikić smješta stradanje Bošnjaka ona je naglasila da je “CGO podrškom i konceptom izdavaštva i ovaj put želio dati doprinos unaprijeđenju društvenog dijaloga, tako neophodnog za prevazilaženje razlika, unaprijeđenje demokratskih mehanizama i održivost zajednice.” Uljarević je naglasila: “Mi u CGO-u svoju misiju afirmacije građanskog društva vidimo kao potrebu da javnost uvijek bude prisutna, upoznata, da ima priliku dati svoj sud, a posebno o temama koje opominju, pate i imaju svoj legitimitet”. Ona je zaključila: “Knjiga o ljubavi je, stoga, ona drugost koju moramo uvažiti jer je dio našeg društva. A Ibrahim Čikić je čovjek čija istrajnost u borbi za život, za istinu i pravdu, izaziva ne samo divljenje nego daje nadu da se zlom ne može ubiti dobro i lijepo u čovjeku. On je živi spomenik toga koliko čovjek može preživjeti a ostati čovjek.”

prof. dr Milan Popović, recenzent, podsjetio da je Knjiga o ljubavi druga knjiga Ibrahima Čikić, “nakon iznošenja autentičnog, dokumentarnog i potresnog svedočastva o (para)policijskoj torturi i montiranom sudskom procesu, kojeg je crnogorska vlast 1994. organizovala protiv vrha tada najjače stranke Muslimana/ Bošnjaka u Crnoj Gori, Stranke demokratske akcije (SDA), i njihovih podržavalaca i simpatizera, među njima i protiv Ibrahima Čikića”. Izražavajući razočarenje crnogorskim institucijama, Popović je apostrofirao: “Jedino što se nije moglo očekivati, jeste da će Ibrahim Čikić, žrtva i svedok najtežeg od svih zločina vrha crnogorske vlasti, i uprkos svim golgotama kroz koje zbog toga prolazi, nastaviti o tome, postojano, neodustajno i hrabro da svedoči…”. On je govorio i o bogatstvu ličnosti i razmišljanja autora: “samo zahvaljujući ovom kompleksnom pluralističkom univerzalizmu, moguće je razumeti i one danas kod nas i u svetu tako retke, izuzetne, čak unikatne stavove Ibrahima Čikića, u kojima on istovremeno najoštrije osuđuje one pripadnike sopstvene etničke i verske grupe, koji su se ogrešili o univerzalne ljudske vrednosti, kao što najveće divljenje i zahvalnost izražava onim pripadnicima drugih, posebno većinskih etničkih i verskih grupa, koji su bili spremni da se, zbog onih istih univerzalnih ljudskih vrednosti, bezrezervno solidarišu sa njim i drugim manjinskim žrtvama permanentne većinske i režimske represije”. Zaključujući da je Knjiga o ljubavi zapravo “knjiga o nekažnjivosti i nepristajanju na ćutanje”, prof. Popović je pohvalio i CGO što se odlučio da je publikuje.

cgo-cce-ibrahim-cikic1

Esad Kočan, recenzent, je u svom osvrtu na lik i djelo Ibrahima Čikića ocijenio da Čikić “nije pristao da bude žrtva niti da ga njegovi mučitelji zaraze mržnjom”. Kočan je pojasnio: “Sve ove duge godine, kroz guste pramenove tame, zagledan u svjetlost, nepokoreni Ibrahim Čikić svjedoči o slobodi. Riječju. Djelom. Vlastitim imenom. To je najljudskiji posao od svih poslova na ovom svijetu. Tekstove sabrane u ovoj knjizi imali smo prilike da godinama čitamo. Svejedno, ova knjiga je mnogo više od zbirke objavljenih tekstova koje je pisao čovjek živog, autentičnog duha. Tek ovako okupljeni, pokazuju zašto svaki put kad čitaš neki njegov tekst, i prije nego što vidiš potpis znaš- to Ibrahim piše”.

“Kad Ibrahim piše, on svakom riječju podsjeća da se ne uspavaš, da probudiš svoj stid od straha, pred silom, da se uspraviš. Kad Ibrahim piše, on te poziva da pohitaš kao da na molitvu ideš, da ne okasniš, nekome treba pružena ljudska ruka. Kad Ibrahim piše, on te opominje da nikada i ni za koga ne pomisliš da je “mali čovjek”, i da su njegove nevolje i boli manje važni. Kad Ibrahim piše, on ti poručuje da je svaki čovjek koji brani ljudsko ime njegov i tvoj rod, i ne smiješ ga pred isukanom mržnjom ostaviti samog. Kad Ibrahim piše, vidjećeš misao koju je vodilo srce. Zato, kad Ibrahim piše, on se ne potpisuje na kraju teksta, već u svakom retku ostavlja otisak svoje duše,” ocijenio je Kočan.

Ibrahim Čikić, autor knjige, zahvalio se svima koji su došli na promociju a posebno CGO-a na njenoj organizaciji. On se osvrnuo na svoje djetinjstvo i događaje koji su odredili njegov put, istakavši da „lažu oni koji kažu da se na zlo zlim uzvraća da se uništi zlo. Neka zapale vatru pored vatre pa nek vide hoće li se ta vatra ugasiti”. On je, takođe, povukao paralelu između svoje borbe za slobodu sa mukotrpnim pokušajima da povrati vid istakavši da ga je vjera jedino dovela do spasenja: „Ljekare sam zamolio da urade sve što je do njih, ono materijalno, a rekao sam im da meni ostave tu komunikaciju sa Bogom”, rekao je aludirajući na praktično nikakve šanse koji su mu ljekari davali. Govoreći o danima u pritvoru, kao i procesima pred crnogorski pravosuđem, Čikić je izazvao vrlo emotivne reakcije publike. On je naglasio da sebe ne vidi kao žrtvu, obećavši: „Ja ću nastaviti da se borim dok god sam živ u ime demokratizacije, katarze i vladavine prava. Svjestan sam da sam kroz iskustvo proživio onu čuvenu Platonovu da „nikoga ljudi na ovom svijetu ne mogu mrzjeti više od čovjeka koji govori istinu“. Ali, mene to ne obeshrabruje!”. Na kraju, on je pozvao prisutne da reaguju kad vide nepravdu, jer, prema njegovim riječima,“čovjek koji nema slobodu riječi i djela nije čovjek, već je živi mrtvac”. Na kraju je kao i na početku, Čikić pozdravio prisutne sa «Smrt fašizmu, sloboda narodu!»

cgo-cce-ibrahim-cikic2

Knjiga o ljubavi je objavljena u okviru CGO programa Ljudska prava. Predstavlja doprinos CGO-a izgradnji kulture sjećanja i otpora zaboravu, kako kroz proširivanje baze podataka o ratnim zločinima i materijalizaciji sjećanja neophodnog za adekvatno suočavanje sa prošlošću, tako i kroz izgradnju empatije prema žrtvama.

Svetlana Pešić, saradnica na programima