Počinje VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), organizovao konferenciju za medije, na kojoj su predstavljeni program i partneri sedmog Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016.

Miloš Knežević, direktor Festivala UBRZAJ 2016, podsjetio je da se radi o prvom i jedinom festivalu takve vrste u Crnoj Gori, koji ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava, njihove zaštite i unaprjeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu. On se zahvalio i Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) koje je, kao već tradicionalni partner, imalo otvorenosti da prepozna značaj i umjetničku ponudu koju nudi Festival UBRZAJ. “Mi smo im na tome neizmjerno zahvalni jer vjerujemo da je ovaj vid saradnje između institucija i nevladinog sektora u javnom interesu“, rekao je Knežević.

cgo-cce-press-ubrzaj F

Zorana Kralj, direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta, izrazila je zadovoljstvo zbog partnerstva sa CGO u radu na Festivalu filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 i što „ zajedno sa ostalim partnerima dijelimo svi istu društvenu ali i umjetičku misiju“.„Ovaj Festival iz godine u godinu potvrđuje svoju snagu, svoj značaj i opravdanost koncepta koji podrazumijeva problematizovanje teme ljudskih prava, podizanje svijesti o važnosti unaprijeđenja u ovoj oblasti, skretanje pažnje i stavljanje u fokus svih ovih osjetljivih i aktuelnih problema koji se tiču cjelokupnog društva, a kroz medij filma“, ocijenila je ona. „Sigurna sam da će Crnogorsko narodno pozorište od 10. do 14. decembra biti mjesto okupljanja, mjesto dijaloga i da će 12 vrijednih filmskih ostvarenja na podsticajan način otvoriti brojne izazovne teme koje pripadaju korpusu ljudskih prava“, naglasila je.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a predstavila je ovogodišnju selekciju: „10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, počećemo da ubrzavamo sa ostvarenjem hrvatskog autora Tomislava Žaje “Slobodni”, koji će biti i gost ovogodišnjeg Festivala, a iste večeri slijedi “Oslobođenje Skoplja” rediteljskog dvojca Radeta i Danila Šerbedžije. U nedjelju imamo “Zemlju kartela” američkog reditelja Metthew Heinemana, zatim filma švedsko-američke produkcije “Kiki” kojim dajemo doprinos obilježavanju Nedjelje prajda u Podgorici i podršku kolegama koji rade na pripremi Povorke ponose, a veče zatvara film “Moj vlastiti rat” Lidije Zelović, koja će takođe biti naša gošća. Ponedjeljak, 12. decembar, obilježavaju filmovi “Oluja” Tatiane Huezo, zatim “Album” čiji je reditelj Mehmet Can Martoglu, i “Zakon Motlijeve” danske rediteljke Nicole Horany. U utorak nas očekuje sjajno ostvarenje Wernera Herzoga “Gle čuda: fantazije povezanog svijeta”, zatim “Ministarstvo ljubavi” Pava Marinkovića, kao i “Diplomata” od Davida Holbrooka. Ovogodišnje izdanje Festivala UBRZAJ zatvara čileanski kanditar za Oskara – film “Neruda” Pabla Laurena. Imaćemo i dvije diskusije nakon projekcija u okviru kojih ćemo problematizirati neke od tih neuralgičnih tačaka sa našim gostima“.

„Filmovi koji će biti predstavljeni nijesu komercijalne prirode. Nerijeko su potresni, teški za ponijeti u mislima, uznemirujući, provokativni, ali i motivirajući. I zato je poruka ovogodišnjeg Festivala: O TEBI JE RIJEČ! a UBRZAJ može da mijenja sve nas, samo ako to dopustimo, ako se otvorimo za drugost i drugačije, ako shvatimo da je snaga u nama“, podvukla je Uljarević, istakavši da je to „snaga koju moramo da izvučemo iz sebe i da je koristimo da se borimo za svoja prava, ali i prava onih koji su marginalizovani, diskriminisani zbog svoje različitosti ili nemoćni da se odupru ugnjetavanju. To je snaga koju pokazuju i junaci ovih naših filmova u vrlo graničnim situacijama“.

Uljarević je zaključila uz podsjećanje podsjetila da Festival ima dvojnost ljudsko-pravaškog i umjetničkog, i da će prilikom otvaranja Festivala dodijeliti godišnje nagrade CGO-a i Festivala za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji pojedinaca i organizacija.

Maris Tebecis, drugi sekretar u Ambasadi Australije u Beogradu, istakao je da: „Ljudska prava su fundamentalna za demokratiju. Podsjetio bih da je Australija sada kandidat za člana Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Vjerujemo da je najbitnija stvar u ovom smislu obrazovanje, jer poštovanje ljudskih prava počinje sa kvalitetnim obrazovanjem o ljudskim pravima i zato naša Ambasada podržava ovaj Festival, koji promoviše poštovanje ljudskih prava cijelom crnogorskom društvu“. „Drago nam je što čujemo da je ovaj Festival filma o ljudskim pravima otvoren za sve građane i građanke Crne Gore. Veoma smo zahvalni na prilici da budemo dio Festivala i da time doprinosimo poštovanju ljudskih prava u Crnoj Gori“, zaključio je on.

Mark Vajnberg, Šef odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD u Podgorici, istakao je «Mi smo ponosni da radimo sa Centrom za građansko obrazovanje u realizaciji Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ od samih početaka. Uoči sedmog izdanja ovog Festivala, možemo reći da je to jedan od najuspješnijih projekata koje smo podržali u Crnoj Gori“.

„Promocija ljudskih prava je jedan od najviših ciljeva SAD-a ovdje u Crnoj Gori, kao i širom svijeta. Nije lako razvijati učinkovite programe koji bi promovisali ljudska prava. To zahtijeva kreativnost, planiranje i dosta teškog rada. Dopada mi se način na koji UBRZAJ stimuliše diskusiju o kritičnim pitanja iz domena ljudskih prava kroz umjetnost. Suština umjetnosti je da izazove, da intrigira i komunicira, a upravo to je ono što CGO radi putem ovog Festivala. Oni podvlače značaj ljudskih prava iz različitih aspekata i pričaju priče iz svijeta da bi publika iz Crne Gore mogla da nauči više o ovoj temi“, naglasio je on.

Zoran Jojić, Sekretar sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO iz Opštine Berane, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 ima i svoja izdanja u Beranama, naglasivši da upravo ta izdanja predstavljaju reper uspostavljanja novog kulturnog identiteta Berana. On je rekao da Festival ,,može biti pokretač-agens definisanja i unaprijeđenja odnosa prema ljudskim pravima, koja su istovremeno univerzalna ali i konkretna, podjednako ispunjena i definisana prošlošću, otvorena za sadašnjost i usmjerena na budućnnost. Danas možemo reći da se urbanost jedne zajednice mjeri i stepenom ostvarivanja ljudskih prava i da njihovo unaprijeđenje i poštovanje stvara upravo urbanost i pozitivnu sliku jedne zajednice”.

Knežević se posebno zahvalio i Kulturnom centru «Nikola Đurković» čiji predstavnik iz objektivnih razloga nije mogao biti na konferenciji za medije.

VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 biće održan od 10. do 14. decembra 2016. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Festival će ove, kao i prethodne godine, imati i paralelna izdanja u Kotoru – 11. i 12. Decembra u kino “Boka” i u Beranama – 12. i 13. decembra u Centru za kulturu.

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival se realizuje i uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijske ambasade, Ambasade SAD, fondacije Heinrich Boll, kao i kompanija Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro.

Sve informacije o Festivalu filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 dostupne su na zvaničnom sajtu: http://ubrzaj.me/
Promotivni spot: https://www.youtube.com/watch?v=jkQ3kjsR934

Svetlana Pešić, saradnica na programima