Slobodni i Oslobođenje Skoplja otvaraju UBRZAJ 2016 na Međunarodni dan ljudskih prava

Sedmo izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 počinje 10.decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO), čime će CGO dati svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava.

Otvaranje će najaviti u 17:30h film „Slobodni“, nakon čije projekcije će se publici obratiti Tomislav Žaja, reditelj filma. „Slobodni“ je dokumentarni film koji prati svoje likove tokom dvije godine. Radnja filma započinje prikazivanjem nekoliko institucija u kojima gledamo, ali i osjećamo, kako je to biti izolovan i lišen bilo kojeg prava, privatnosti ili mogućnosti odlučivanja o sopstvenom životu. Biti slobodan je san svih ljudi koji žive u tim institucijama. Nakon odlaska iz institucija počinju da se mijenjaju pred našim očima. Posmatramo glavne aktere kako se trude da ostvare svoj san, ali ovog puta iz svoje perspektive. Upravo zahvaljujući toj perspektivi počinjemo da razmišljamo o sopstvenim životima, o našoj slobodi i našem društvu – istom tom društvu koje je oduzelo decenije iz života ovih ljudi. Ovaj film, koji je proizveden 2016.godine, već je učestvovao na skoro 30 festivala i ponio šest nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film, i to na festivalima Hong Kong Arthouse Film Festival 2016, Top Indie Film Awards 2016, Liburnia Film Festival 2016, Venice Film Week 2016, Martinique International Film Festival 2016 i Somerville International Film Festival 2016. Trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://www.ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/slobodni

Festival će zvanično otvoriti u 20h00 Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Zorana Kralj, direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP). Ovom prilikom biće dodijeljene godišnje nagrade CGO-a i Festivala za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji pojedinaca i organizacija.

Slobodni POSTER

Na samom otvaranju, biće prikazan film „Oslobođenje Skoplja“, čiji su reditelji Danilo i Rade Šerbedžija. Ovo ostvarenje makedonsko-hrvatsko-finske koprodukcije izabrano je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Zasnovana na poznatoj drami Dušana Jovanovića, “Oslobođenje Skoplja” je istorijska ratna drama smještena u Drugi svjetski rat, viđena očima dječaka Zorana. Uz Radeta Šerbedžiju, u filmu glume i poznati finski glumac Miko Nousiainen, potom Lucija Šerbedžija, Nebojsa Glogovac, Silvija Stojanovska i po prvi put na filmu, David Todosovski. Za muziku u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tomas Kantelinen. Ovaj film je takođe ovogodišnje produkcije, i do sada je uspješno učestvovao na Pula Film Festival 2016, Sarajevo Film Festival 2016, Helsinki International Film Festival – Love & Anarchy 2016, Tuzla Film Festival 2016, Zagreb Film Festival 2016, Bratislava International Film Festival 2016, Mostar Film Festival 2016 i International Cinematographers` Film Festival MANAKI BROTHERS 2016. Trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://www.ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/oslobodenje-skoplja

Oslobodjenje Skoplja POSTER

U nedjelju će biti prikazani filmovi “Zemlja kartela” američkog reditelja Metthew Heinemana, zatim film švedsko-američke produkcije “Kiki” rediteljke Sare Jordeno a veče zatvara film “Moj vlastiti rat” Lidije Zelović, koja će takođe biti gošća Festivala. Istovremeno, u nedjelju, 11. decembra, počinje i kotorsko izdanje Festivala UBRZAJ 2016 na kojem će biti prikazani filmovi «Skobodni» i «Kiki».

VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 biće održan od 10. do 14. decembra 2016. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Festival će ove, kao i prethodne godine, imati i paralelna izdanja u Kotoru – 11. i 12. decembra u kino “Boka” i u Beranama – 12. i 13. decembra u Centru za kulturu

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival podržava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijska ambasada, Ambasada SAD, fondacija Heinrich Boll, kao i kompanije Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro.

U prethodnih pet izdanja Festivala, podgorička publika je imala priliku da vidi preko 80 ostvarenja koje se na angažovan način bave ljudskim pravima. Program Festivala i sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/. Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=jkQ3kjsR934 . Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svetlana Pešić, saradnica na programima