Laureati Sundance, Berlinala i Slobodne zone obilježavaju drugu večer UBRZAJ 2016

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će, večeras, u okviru Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 prikazati premijerno još tri filmska ostvarenja najrecentije svjetske produkcije: “Zemlja kartela”, čiji je autor Matthew Heineman, zatim „Kiki“, Sare Jordeno i „Moj vlastiti rat“, Lidije Zelović, koja će ujedno biti i gošća večeri.

Drugi dan Festival UBRZAj 2016 počinje sa projekcijom filma “Zemlja kartela” u 17:30h u CNP-u. Ljekar iz Mičoakana, Meksiko, predvodi građanski ustanak protiv narko kartela koji pustoši taj region već godinama. Sa druge strane granice, vojni veteran iz SAD-a predvodi paravojnu grupu kako bi spriječio da se rat za narkotike iz Meksika prenese na teritoriju SAD-a. Ovaj film je osvojio već desetak nagrada za najbolji dokumentarac i za izvanrednu kinematografiju na festivalima širom svijeta, uključujući i nagradu za najboljeg režisera na prestižnom Sundance Festivalu, najbolji dokumentarac godine na Los Angeles Italia Film Festival, zatim Primetime Emmy Award, Cinema for Peace Awards, itd. Trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/zemlja-kartela

Od 19:5h se slijedi film „Kiki“, američko-švedske produkcije, autorke Sare Jordenö. U Njujorku, na pristaništu u Christopher Street Pier, grupa različitih mladih pripadnika LGBTQ populacije priprema umjetnički performans, Dvorana za ples, koji je postao poznat ranih devedesetih kroz Madonin muzički spot Vogue i kroz dokumentarac Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon što je ovaj performans postavio kulturološkekriterijume, nova i drugačija generacija LGBTQ omladine osnovala je umjetničku i aktivističku subkulturu pod nazivom Kiki Scena. Radnja filma prati sedam pripadnika Kiki zajednice tokom četiri godine, njihove pripreme i spektakularne nastupe, bitku sa beskućništvom, bolešću i predrasudama, kao i njihovu borbu za politički uticaj i osvajanje mogućnosti za različito rodno izražavanje. Film je učestvovao na skoro 30 festivala a na Berlinalu je u takmičarskom programu Panorama ponio nagradu za najbolji dokumentarni i esej film, na Sundance Film Festivalu je bio u zvaničnoj selekciji, itd. Trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/kiki

Treći i ujedno posljednji film koji će biti prikazan ove večeri od 20:45h je “Moj vlastiti rat”, autorke Lidije Zelović, koja je ujedno i gošća večeri. Autorka će nakon projekcije razgovarati sa publikom. U ovom izuzetno ličnom dokumentarnom filmu, Lidija Zelović pokušava da odgovori na pitanja kako izaći na kraj sa sopstvenom ratnom prošlošću? I kako da se osigurate da vaša djeca ne nose taj teret? Zelović je odrasla u bosanskom gradu Sarajevu, tadašnjoj Jugoslaviji, gde je građanski rat 1992. godine podijelio stanovništvo. Pobjegla je u Holandiju 1993. godine. Kao ratna dopisnica za BBC, a kasnije i kao rediteljka, pokušavala je da se približi otkrivanju istine o ratu. Što se dešava u porodici dugo nakon što je rat završen? Tokom snimanja ovog filma, Zelović otkriva da pravi rat tinja u ljudima. Čak i unutar nje same. Da bi pokušala da ostavi prošlost iza sebe i da se više ne bi osećala kao izbjeglica, Zelović pokušava da otkrije izvor netrpeljivosti… “Moj vlastiti rat” je ovogodišnji pobjednik Festivala Slobodna zona. Trejler filma, kao i više detalja o njemu, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/moj-vlastiti-rat

Filmovima “Slobodni”, Tomislava Žaje i “Oslobođenje Skoplja” autora Rada i Danila Šerbedžije, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) sinoć je otvoreno sedmo izdanje Festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj”, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO). Otvaranje su obilježili i razgovor sa gostom Tomislavom Žajom, kao i godišnje nagrade CGO-a i Festivala za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam, koje su dodijeljene NVO Mladi Romi i predsjednici Opštine Kolašin Željki Vuksanović.

Festival su otvorile Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Zorana Kralj, direktorka CNP-a.

Večeras će biti otvoreno i izdanje Festivala u Kotoru, gdje će u kinu „Boka“ od 18:00h biti prikazan film „Slobodni“, a od 19h30 se emituje film „Kiki“.

VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 biće održan od 10. do 14. decembra 2016. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Festival će ove, kao i prethodne godine, imati i paralelna izdanja u Kotoru – 11. i 12. decembra u kino “Boka” i u Beranama – 12. i 13. decembra u Centru za kulturu.

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival podržava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijska ambasada, Ambasada SAD, fondacija Heinrich Boll, kao i kompanije Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro.

Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=jkQ3kjsR934 .

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svetlana Pešić, saradnica na programima