Počinje kotorsko izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016

Nakon zvaničnog otvaranja u Podgorici, Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 biće otvoren i u Kotoru, u kinu “Boka”, 11. decembra, u nedjelju, u 18h00 projekcijom filma “Slobodni” u režiji Tomislava Žaje. Ovo izdanje Festivala će otvoriti Miloš Dževerdanović, direktor JU Kulturni centar “Nikola Đurković” i Paula Petričević, koordinatorka Festivala UBRZAJ u Kotoru, a otvaranje će moderirati Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u.

„Slobodni“ je dokumentarni film koji prati svoje likove tokom dvije godine. Radnja filma započinje prikazivanjem nekoliko institucija u kojima gledamo, ali i osjećamo, kako je to biti izolovan i lišen bilo kojeg prava, privatnosti ili mogućnosti odlučivanja o sopstvenom životu. Biti slobodan je san svih ljudi koji žive u tim institucijama. Nakon odlaska iz institucija počinju da se mijenjaju pred našim očima. Posmatramo glavne aktere kako se trude da ostvare svoj san, ali ovog puta iz svoje perspektive. Upravo zahvaljujući toj perspektivi počinjemo da razmišljamo o sopstvenim životima, o našoj slobodi i našem društvu – istom tom društvu koje je oduzelo decenije iz života ovih ljudi. Ovaj film, koji je proizveden 2016.godine, već je učestvovao na skoro 30 festivala i ponio šest nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film, i to na festivalima Hong Kong Arthouse Film Festival 2016, Top Indie Film Awards 2016, Liburnia Film Festival 2016, Venice Film Week 2016, Martinique International Film Festival 2016 i Somerville International Film Festival 2016. Trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://www.ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/slobodni

Slobodni POSTER

Od 19:30h se emituje film „Kiki“, američko-švedske produkcije, autorke Sare Jordenö. U Njujorku, na pristaništu u Christopher Street Pier, grupa različitih mladih pripadnika LGBTQ populacije priprema umjetnički performans, Dvorana za ples, koji je postao poznat ranih devedesetih kroz Madonin muzički spot Vogue i kroz dokumentarac Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon što je ovaj performans postavio kulturološkekriterijume, nova i drugačija generacija LGBTQ omladine osnovala je umjetničku i aktivističku subkulturu pod nazivom Kiki Scena. Radnja filma prati sedam pripadnika Kiki zajednice tokom četiri godine, njihove pripreme i spektakularne nastupe, bitku sa beskućništvom, bolešću i predrasudama, kao i njihovu borbu za politički uticaj i osvajanje mogućnosti za različito rodno izražavanje. Film je učestvovao na skoro 30 festivala a na Berlinalu je u takmičarskom programu Panorama ponio nagradu za najbolji dokumentarni i esej film. Trailer je dostupan na: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ixeDKdMLRHw

kiki-ubrzaj-me

Program Festivala u Kotoru traje dva dana, a 12. decembra će biti prikazani i filmovi “Gle čuda: fantazije povezanog svijeta” Wernera Herzoga, od 18h00 i od 20h00 ostvarenje Tatiane Huezo “Oluja”.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 biće održan od 10. do 14. decembra 2016. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Festival će ove, kao i prethodne godine, imati i paralelna izdanja u Kotoru – 11. i 12. decembra u kino “Boka” i u Beranama – 12. i 13. decembra u Centru za kulturu.

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival podržava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijska ambasada, Ambasada SAD, fondacija Heinrich Boll, kao i kompanije Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro. Program Festivala i sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/. Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=jkQ3kjsR934 .

Nadamo se da ćete prepoznati značaj ovog događaja i isti medijski ispratiti.

Svetlana Pešić, saradnica na programima